Історія харків’янина-командира «Фрайкора» увійшла у книгу про Героїв війни

Про Георгія Тарасенка написав Роман Коваль.

Письменник, дослідник історії Визвольного руху українського народу, засновник історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль видав книгу про Героїв російсько-української війни.

«Це книга про козаків-добровольців, які загинули в боротьбі за Українську державу у 2022 – 2023 роках», — йдеться на сторінці клубу «Холодний Яр» у Facebook.

В ній є розповіді про Героя України Дмитра Коцюбайла-“Да Вінчі” (ДУК “Правий сектор” і 67-ма ОМБр), Олега Куцина-“Кума” (49-й ОДБат “Карпатська Січ”), Андрія Жованика-“Татарина” (V Легіон ССО ЗСУ), Героя України Тараса Бобанича-“Хаммера” (ДУК “Правий сектор”) та Героя України Георгія Тарасенка (добровольчий підрозділ “Фрайкор”).

Книга має назву «Побратима мого зачепила куля вражая». Автор так пояснює назву: «Не вбила їх куля, вони в строю, вони продовжують бути в нашому бутті, вони наш орієнтир, ми пишаємося ними. І ця книжка підтверджує не лише славу цих людей, а й нашу любов до них», — сказав Роман Коваль.

Наклад видання — 500 примірників. За словами автора, книжку чекає перевидання та розширення розповідей про Героїв. 

Всі, про кого йдеться у книжці — учасники вшанувань героїв Холодного Яру минулих років. 18 червня 2023 р. в Холодному Яру на їхню честь відкрито Меморіал козакам-добровольцям.

Як писав KharkovNEWS.info, Георгій Тарасенко загинув під час визволення села Мала Рогань 25 березня 2022 року. Йому було 25 років. У 2014 році він активно брав участь у Революції Гідності, а потім вирушив на фронт. У 2017 році Тарасенко створив і очолив Добровольчий підрозділ «Фрайкор» і однойменну військово-патріотичну організацію.

Поховали Георгія Тарасенка біля Мотронинського монастиря у Черкаській області, поряд з пам’ятником загиблим воїнам 93-ї бригади «Холодний Яр». Володимир Зеленський присвоїв Георгію Тарасенку звання Героя України. Іменем командира «Фрайкору» назвали вулицю неподалік місця його загибелі

Джерело

Новости Харькова