Харківському олігарху оголосили підозру у фінансових махінаціях

Слідчі СБУ підозрюють компанії Фукса у завданні збитків Україні.

Команії Павла Фукса скуповували за безцінь у збанкрутілих банків кредитні зобов’язання підприємств і втручалися у їхню роботу.

Слідчі оголосили підозру харківському бізнесмену, який перебуває під санкціями, Павлу Фуксу, а також двом топменеджерам холдингу. Їх підозрюють у масштабних фінансових махінаціях. Про це повідомили у Службі безпеки України.

«Служба безпеки України викрила підсанкційного олігарха Павла Фукса на масштабних фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами нашої держави та систематичному ухиленні від сплати податків. Встановлено, що з 2018 року він незаконно заволодів активами українських компаній на понад 100 мільярдів гривень», — розповіли в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Фукса спростовують, що бізнесмен володіє ТЕЦ у Харківській області

За даними слідства, холдинг шукав підприємства, у яких були кредити у збанкрутілих банках. Це підприємства у сфері енергетики, машинобудування та металургії. Учасники схеми викуповували у банків кредитні зобов’язання підприємств за безцінь. Після цього активи заводів та інфраструктурних об’єктів України заморожували, блокували їхню роботу або доводили до банкрутства. Справжні замовники оборудок невідомі.

«Фукс та його спільники ретельно приховували джерела фінансування оборудок та реальних «замовників» через складні фінансові махінації. Для цього використовували понад 100 афілійованих комерційних структур. У ході цих махінацій зловмисники отримували надприбутки та ухилялися від сплати податків. Наприклад, лише від однієї з таких оборудок сума збитків державі сягає майже 100 мільйонів гривень», — пояснили в СБУ.

Підозру Фуксу та двом топменеджерам холдингу сформували за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) Кримінального кодексу України. Крім того, арештовані корпоративні права й рахунки 101 компанії, які брали участь у схемі, права вимоги за більше ніж 1600 кредитами, що були викуплені, більше ніж 240 об’єктів нерухомості та транспортних засобів учасників оборудки. Частину активів, які арештували, вже передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Як писав KharkovNEWS.info, 18 червня 2021 року Рада національної оборони та безпеки України ухвалила рішення про введення санкцій щодо Павла Фукса. Це було пов’язано з діяльністю компанії «Голден Деррік». За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, в один день були зареєстровані 19 підприємств у місті Олександрія на одну людину, які потім отримали дозвіл на видобуток вуглеводнів. 24 червня 2021 президент Володимир Зеленський підписав указ, яким, зокрема, ввелися санкції відносно Павла Фукса.

Павло Фукс народився у Харкові, був другом дитинства Геннадія Кернеса. Більшу частину життя прожив у Москві, де створив бізнес-імперію, У 2015 році повернувся до України  і почав скупати бізнеси у команди Януковича, зокерма пов’язаний із видобутком корисних копалин. Саме Фукс повідомив про смерть Геннадія Кернеса. Від початку повномасштабної війни благодійний фонд Фукса роздає безкоштовні обіди харків’янам у різних районах міста. Павло Фукс залишається почесним жителем Харкова.

Джерело

Новости Харькова