Харківському нардепу, який давав хабар у біткоїнах, продовжили запобіжний захід

Андрій Одарченко продовжує працювати у Верховній Раді.

Суд продовжив Андрію Одарченку міру запобіжного заходу.

19 січня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду розглянув клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури по справі харківського народного депутата Андрія Одарченка, який давав хабар у криптовалюті. Клопотання частково задовольнили, дія процесуальних обов’язків, покладених на Одарченка, продовжена. Нардеп має виконувати процесуальні обов’язки до 19 березня.

Згідно із рішенням, Одарченко має приходити до детектива, прокурора або у суд у разі виклику, не може залишати територію України без відповідного дозволу детектива, прокура або судді, закордонний паспорт повинен здати на зберігання до органів держвлади. Якщо нардеп змінить місце проживання, то він зобов’язаний повідомити про це слідству. Також обвинувачений має утримуватися від спілкування зі свідками.

Як писав KharkovNEWS.info, Одарченка затримали у Києві 21 листопада. Нардеп хотів підкупити голову Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафу Найєма. Він пропонував йому хабар у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 000 доларів. Гроші з Фонду перерахували. Після цього Одарченко відправив на криптогаманець Найєма, який став викривачем, першу частину хабаря — 10 000 доларів. У Національному антикорупційному бюро зазначили, що це був перший криптовалютний хабар в історії антикорупційних органів.

У листуванні з Найємом, яке відбувалося у секретному чаті, Одарченко говорив, що не вірить у Харків і місто доведеться віддати Росії.

22 листопада Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про міру запобіжного заходу Одарченку. Йому призначили тримання під вартою до 20 січня 2024 року, однак дали право внести заставу у розмірі 15 мільйонів гривень. Наступного дня стало відомо, що Одарченко вийшов зі слідчого ізолятора під заставу. Того ж дня, 23 листопада, Одарченка виключили із партії «Слуга народу».

11 січня Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України завершили розслідування по справі Одарченка.

Джерело

Новости Харькова