Харківських комунальників навчать гуманно обрізати дерева

Спеціалісти зі Львова розкажуть, як треба кронувати дерева у місті.

Харківські комунальники до сих пір використовують заборонену підрізку дерев «під нуль». Після такого нещадного кронування дерева здебільшого гинуть.

Останній приклад — підрізка майже до стовбура на «Стрілці», яка відбулася навесні 2023 року. У КП «Харківзеленбуд» цю обрізку дерев називають санітарною, але спеціалісти говорять, що це не кронування, а топінг. Такий вид обрізки уже не застосовують у багатьох містах України.

Керівник КП «Харківзеленбуд» Олександр Суховєй говорить, що його підлеглі працюють за застарілими документами і  не визнає, що на «Стрілці» обрізка дерев була не санітарною.

«Сквер, велику скупчення людей. Величезні дерева з великою парусністю не змогли залишити. Санітарна обрізка необхідна. Може, вона не дуже коректно виконана. Ми вже звернулись у Львів, у  лісотехнічний інститут, буде навчання персоналу з вересня. зараз ми працюємо за наказом 2006 року, будемо розвиватися», — пояснив Суховєй.

Харківський активіст Артем Приходько попросив директора комунального підприємства, аби у місті назавжди зник топінг як вид обрізки дерев.

Окрім того, Приходько озвучив п`ять «зелених» реформ, які потрібно зробити у Харкові: 

1. Забезпечити дотримання вимог у сфері зелених насаджень, заборонити топінг, здійснювати обрізку за правилами.

2. Організувати роботу КП, які несуть відповідальність за зелені насадження.

3. Забезпечити ведення сайту і соціальних сторінок КП «Харківзеленбуд».

4. Зробити реєстр дерев Харкова.

5. Звітувати перед громадою раз на рік.

Як писав KharkovNEWS.info, навесні 2023 року на «Стрілці» дуже критично обрізали дерева. Ми намагалися зрозуміти, навіщо у Харкові перетворюють дерева на пеньки.

Джерело

Новости Харькова