Харківські колаборанти зізнались у злочинах. Як живеться зрадникам у Бєлгороді

Віталій Ганчев (у центрі) та його посіпаки.

Колаборанти з Харківської області, які після деокупації східних районів повтікали до Росії, зняли фільм, який може бути додатковим доказом їхньої причетності до злочинів — викрадення дітей та зерна.

Колишній гауляйтер Харківщини Віталій Ганчев та його прибічники продовжують вдавати діяльність на території Бєлгородської області — проводять засідання, їздять на форуми та підписують якісь документи з терористами «ЛНР». Втім, судячи з інтерв’ю гауляйтера, живеться зрадникам на чужині не так і добре: куратори з Кремля до них вже не їздять, а місцева бєлгородська влада не дуже-то й визнає. 

Викрадачі дітей та збіжжя

У колаборантів нещодавно було свято. 23 травня вони відзначали річницю створення «військово-цивільної адміністрації  Харківської області». Рік тому зрадники святкували цей день у Куп’янську під триколорами, зараз — в невідомому залі в Бєлгороді. У вересні 2022-го Віталій Ганчев та вся верхівка його «адміністрації» втекли до Росії. На честь річниці вони зняли 30-хвилинний фільм «Шлях додому».

«Цей рік ми відпрацювали дуже плідно з усіма плюсами та мінусами», — з цих слів Ганчева починається фільм, і звучать вони як іронія, бо далі сам колишній гауляйтер розповідає, що під його управлінням лишається всього 25 населених пунктів Харківщини, та й туди, як далі видно зі стрічки, він може дістатись тільки в супроводі російських військових, бо це — лінія фронту, де майже ніхто не живе.

Ганчев у фільмі зізнається у злочинах. Фото: скриншот відеофільму «Шлях додому» 

Фільм знімався з пропагандистською метою, тому, звісно, там багато розмов про любов до Росії, злих нацистів та західних найманців. Але стрічка в майбутньому стане додатковим доказом злочинів колаборантів та окупаційної влади. Вони самі мимоволі зізнаються в них. 

Наприклад, на початку фільму Ганчев, згадуючи перші дні війни, розповідає про окуповану частину Харківської області: «Люди залишились без світла, без води, без газу», і тим самим зізнається, що окупанти влаштували на зайнятих територіях гуманітарну катастрофу. Звісно, колаборант згадує і примарні власні здобутки, серед яких головне — розподіл гуманітарної допомоги від «Єдиної Росії» та святкування 9 травня. 

«Ми туди приїхали і почали готуватися до святкування Дня Перемоги. Це те, що було найяскравіше. Люди зраділи, коли дізналися, що зможуть відсвяткувати День Перемоги. Люди змогли розправити крила», — розповідає гауляйтер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє колаборантів вивезли в Росію сотні тонн українського зерна

Фільм розрахований переважно на російську аудиторію, адже в Україні до 2023 року 9 травня був вихідним святковим днем, його відзначали, і жителі окупованих районів, звісно, не могли зрадіти дозволу на святкування Дня Перемоги — до великої війни це було свято і в Україні.

У фільмі колаборанти прямо зізнаються, що крали українське зерно. Ганчев каже, що збіжжя вивозили за сприяння російського уряду — цінне свідчення для Міжнародного кримінального суду. Ще важливіше зізнання у викраденні дітей зробив голова «військово-цивільної адміністрації Купʼянського району» Максим Губін. Він розповів, як росіяни крали українських дітей. Ця акція була організована спільно керівництвом окупаційної адміністрації та Краснодарського краю РФ.

Батьків не попередили, що дітей з Росії не повернуть. Фото: скриншот відеофільму «Шлях додому» 

«Віталій Костянтинович (Ганчев, — ред.) домовився з керівництвом Краснодарського краю, в нас була величезна квота. Ми фактично могли вивезти, починаючи з травня місяця по вересень, з можливістю подальшого проживання більше двох-трьох тисяч дітей. Квота постійно збільшувалась, щоб діти могли поїхати, нормально вчитися там і розвиватися», — каже Губін.

Нагадаємо, колаборанти дуже довго стверджували, що везуть дітей до таборів на відпочинок. У цьому відео представник злочинної влади  вперше прямо зізнається — дітей вивозили на постійне проживання. Щоправда, забували попередити про це їхніх батьків. Усього з Харківської області росіяни вивезли 561 дитину. На сьогодні до України повернулися 218 дітей, 118 дітей перебувають в Росії з родичами або в дитячих таборах, місцезнаходження інших 225-х ще встановлюється. За даними виконавчого директора БО «Save Ukraine» Миколи Кулеби, маленьких жителів Харківської області вивозили переважно в Анапу.

«Коли території деокупували, дітей не повернули. З російського боку ніхто не намагається знайти рідних та близьких викрадених дітей, які в них перебувають», — заявив Кулеба.

Міжнародний кримінальний суд висунув звинувачення у викраданні дітей особисто Володимиру Путіну. Харківські колаборанти самі зізнались, що були спільниками та виконавцями злочину.

Нікому не потрібні

Поки Ганчев і компанія були в Харківській області та виконували завдання російської влади, їм часто перепадала увага путінської верхівки. Генсек партії «Єдина Росія» Андрій Турчак минулого літа навідувався до Куп’янська, привозив гуманітарку. Зараз такої уваги до зрадників вже немає. На одному з засідань Ганчев навіть поскаржився, що не всіх колаборантів, вивезених з Харківщини, вдалося прилаштувати в Росії.

«У нас тенденція зараз вже трішки призупинилась, тим не менш, бюджетники продовжують працевлаштовуватись на території Росії», — каже Ганчев у фільмі «Шлях додому».

Ганчев «засвітив» невідомих зрадників. На фото — Аліна Василець. Фото: соцмережі Ганчева

Він веде блог в телеграмі, де звітує про так звану діяльність своєї адміністрації, публікує звіти про зібрання. Російських високопосадовців там не видно, зате є самозванці з так званої «ЛНР». Губін пише, що відвідує «музей русской весны в Харкове» (виявляється, такий є у Бєлгороді), хоча з губернатором Бєлгородщини в нього натягнуті стосунки — Ганчев розкритикував його пропозицію приєднати Харківську область до Бєлгородської.

«З приводу заяв губернатора Бєлгородської області про необхідність приєднати Харківську область до Бєлгородської: “У мене зовсім інша думка з цього приводу. Скоріше за все, він мав на увазі — приєднати до Росії», — заявив він в ефірі каналу «Соловьёв LIVE».

Самого ж Ганчева критикують російські турбопатріоти, які під час форуму «Яка Україна нам потрібна» заявили, що він не досяг жодних поставлених перед ним цілей.

«Була на форумі висловлена думка, що жодна мета не досягнута. Але як кажуть про росіян, вони довго запрягають і швидко їдуть», — змушений виправдовуватись гауляйтер-невдаха.

Ще одна раніше невідома колаборантка Ганна Бібік. Фото: соцмережі Ганчева

Втім, втікачі-колаборанти намагаються підтримувати хоча б віртуальну діяльність і днями нагороджували самих себе грамотами на честь річниці заснування своєї окупаційної адміністрації. Пости про це дають багато корисної інформації правоохоронним органам України, бо засвітили раніше невідомих зрадників. 

«Наприклад, Аліна Василець з Куп’янська працювала інженером з охорони праці у Державному навчальному закладі “Куп’янський регіональний центр професійної освіти”. Далі шукала роботу на спеціалізованих сайтах і паралельно продавала одяг через інтернет. Після повномасштабного вторгнення Василець знайшла себе в роботі на структури окупантів. На нагороді можна побачити напис, що Василець нагородили за “самовіддану працю та рішучий внесок у створення ВГА”. Ще однією прихильницею держави-агресора, яка отримала нагороду, виявилась Ганна Бібік. Людина з таким же ПІБ значилася головною бухгалтеркою Управління культури, молоді та спорту Куп’янської міськради», — пише  проєкт «Медіаграмотність у регіонах України». 

Так харківські колаборанти у своїх соцмережах полегшують роботу українським слідчим. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова