Харків’яни вимагають демонтувати дошки із прізвищами воїнів-інтернаціоналістів

Таблиці залишаються у центрі міста.

Харківські активісти позначили радянські дошки червоною фарбою.

Біля станції метро «Наукова» у Харкові розташовані меморіальні дошки із прізвищами воїнів-інтернаціоналістів. На ній зазначені списки людей, які воювали, зокрема, на території Фінляндії, Чехословаччини, Північної Кореї, Сирії, Єгипту, Угорщини, окремо прописані імена героїв Радянського союзу. Наприклад, Григорія Громницького. Активісти проєкту «Деколонізація. Україна» звернулися до Харківської міської ради із вимогою прибрати меморіальні дошки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полювання на серп і молот. У Харкові треба демонтувати понад 70 символів тоталітарного режиму

«У Харкові досі є пам’ятник, де розміщено прізвища учасників каральних експедицій до Угорщини, Чехословаччини та загиблих у радянсько-фінській війні. Позначили червоною фарбою необхідність демонтажу. Не зробите? Зробимо кувалдами. Вимагаємо від міської ради негайно провести демонтаж. Також звернемося до посольств країн, окупанти яких вшановуються досі у Харкові», — зазначили активісти.

Зокрема, Григорій Громницький брав участь у придушенні Угорської революції 1956 року, був командиром мінометної батареї 5-го гвардійського механізованого полку 2-ї гвардійської механізованої дивізії. Загинув 24 жовтня 1956 року у Будапешті. Посмертно отримав звання Героя Радянського союзу.

«Українці, які брали участь у військових конфліктах на територіях інших держав від імені СРСР, на жаль, виконували нинішню функцію бурятів. І ми не можемо «пишатися подвигом воїнів-інтернаціоналістів» та вшановувати їх у пам’ятниках та меморіальних дошках, а маємо відмежуватися від подібних осіб», — пояснив співзасновник проєкту «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков.

Фото: «Деколонізація. Україна» Фото: «Деколонізація. Україна» Фото: «Деколонізація. Україна» Фото: «Деколонізація. Україна» Фото: «Деколонізація. Україна» Фото: «Деколонізація. Україна» ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові обмалювали пам’ятники героям радянської доби. Бюсти молодогвардійців стоять біля школи.

Джерело

Новости Харькова