Харків’яни не заплатили майже пів мільярда гривень квартплати

Борги мешканців міста за обслуговування прибудинкових територій сильно виросли під час війни.

Харків’яни нарощують борги перд КП «Жилкомсервіс».

Згідно з даними Звіту про основні показники економічного та соціального розвитку м. Харкова за І квартал 2023 року, заборгованість з квартирної плати на перше квітня склала 487 мільйонів гривень.

«На перше квітня укладено 30,9 тис. договорів на реструктуризацію боргу на суму 33,0 млн грн, з яких погашено 26,3 млн грн», — йдеться в офіційному повідомленні на сайті міської ради.

На кінець 2022 року борги харків’ян за аналогічні послуги були 434,8 млн грн, у 2021 році заборгованість з квартирної плати у 2021 році була 307,5 млн грн.

Нагадаємо, КП «Жилкомсервіс» разом із Харківським зоопарком та КП «Міськелектротранссервіс» перебувають у стадії банкрутства. Вони не розрахувалися з деякими кредиторами, які вирішили подати до суду.

«Процедура банкрутства ніяким чином не відобразиться на господарській  діяльності підприємства та наданні мешканцям послуг, передбачених тарифом з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Всі кошти, отримані підприємством будуть спрямовані на сплату рахунків за електроенергію, податків та зборів і заробітну плату», — запевняють у КП «Жилкомсервіс».

Нагадаємо, у Харкові якоюсь мірою пошкоджені обстрілами 4500 із 8200 будинків комунальної власності. Ще 450 будинків неможливо відновити. 

Харківський міський голова на початку повномасштабної війни сказав, що харків’яни до закінчення війни не будуть сплачувати за комунальні послуги, але 1 червня 2022 року передумав. Пізніше він також просив мешканців будинків, які пошкоджені російськими обстрілами, сплачувати хоча б частково.   

«Знаєте, є така річ, що кажуть «війна все спише» — це не так. Хтось за все це буде платити. Поки це навантаження на міський бюджет, він не безрозмірний, це не корова, яку можна постійно доїти. Коли у вас є можливість у якихось об’ємах, сплачуйте. Ми розуміємо, що буде реструктуризація (боргів — Ред.). Є можливість, заплатіть. Скільки — інше питання, бо я розумію, що зараз важко. Є можливість — заплатіть 20-30 гривень», — сказав Терехов під час інтерв’ю.

Джерело

Новости Харькова