Громада Харківської області придбає модульні укриття для закладів освіти

Укриття розмістять у трьох ліцеях.

Модульні укриття купляють на вісім мільйонів гривень.

4 липня відділ освіти Безлюдівської селищної ради підписав договір щодо закупівлі найпростіших укриттів цивільного захисту у вигляді модульної швидкоспоруджуваної споруди — модульних укриттів. Постачальником стала київська компанія — ТОВ «Завод залізобетонних виробів «Дорожні та енергетичні конструкції» (засновником є Олександр Мазурок). Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

Вартість угоди склала 8 287 494,72 гривні. У документації зазначено, що модульним укриттям вважається збірна залізобетонна захисна споруда із двох частин. Модулі якої закопують під землю, вони мають два виходи. 

Замовник планує розмістити модульні укриття у трьох закладах освіти — це Безлюдівський, Лизогубівський та Хорошівський ліцеї. Усього придбають чотири таких укриття. В одному зможуть уміститися 100 людей (для Безлюдівського ліцею), у двох — по 75 людей (Хорошівський ліцей), ще в одному — 50 (Лизогубівський ліцей).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я не знаю школу у Харкові, де є захисна споруда, що відповідає нормам» — Олег Синєгубов

Завод виготовить модульні укриття із залізобетону. У споруді буде два тамбури на вході та виході. Залізобетонні стіни матимуть товщину не менше 250 міліметрів. Стеля у найнижчому місці досягатиме не менше двох метрів висоти. Робити штукатурку та облицювання керамічною плиткою не дозволяють. Дах укриття буде із залізобетону, товщина його складе не менше 300 міліметрів. Залізобетонну підлогу виготовлять у товщині не менше 200 міліметрів.

Вікон у споруді не буде. Однак там повинні бути отвори для вентиляції. У комплекті до модульних укриттів передбачені двері з металу, лави, стягуючі елементи для того, щоб закріпити конструкції, й гумовий ущільнювач для герметизації стиків.

Постачальник надасть гарантійний термін експлуатації модульних укриттів. Він складе не менше 24 місяців. Завод залізобетонних виробів «Дорожні та енергетичні конструкції» уже поставляв таке укриття на Волинь. Його встановили у Колодяжненській громаді. Подивитися укриття можна за посиланням тут.

Модульне укриття. Скірн: Телеканал «Конкурент»

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові показали школу зі зразковим укриттям. Ліцей на вулиці Культури облаштував кілька укриттів до повномасштабної війни.

Джерело

Новости Харькова