Фермерів із Харківщини запрошують на безплатне розмінування полів

Зареєструватися у прогамі можна протягом двох наступних тижнів.

Фермери з п`яти деокупованих громад Харківської області можуть потрапити до програми розмінування та реабілітації земель сільськогосподарського призначення.

Це ініціатива продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Всесвітньої продовольчої програми (ВПП). Потрапити до програми мржуть фермери з Богодухівської, Ізюмської, Куп’янської, Харківської та Чугуївської громад, які мають у власності чи орендують земельні ділянки загальною площею до 300 гектарів.

Поки що заявки подали 40 фермерів, ще понад 200 власників земель сільськогосподарського призначення не звершили оформлення документів.

«У межах програми, ФАО і ВПП у співпраці з Мінагрополітики визначать фермерів, які будуть відібрані для участі в програмі розмінування та реабілітації сільськогосподарських земель. Землі відібраних фермерів отримають підтримку з розмінування, наскільки це можливо, а також іншу допомогу для відновлення сільськогосподарського виробництва», — повідомили в українському представництві ФАО.

Для програми обіцяють відібрати фермерів, землі яких найбільше постраждали під час російської війни (високий відсоток розбомблених земельних ділянок, високий відсоток забруднення зон,       зменшена кількість працівників внаслідок війни).

Розмінування проводитимуть сертифіковані шведські сапери. Вони уже почали працювати на Харківщині. Для фермерів це безкоштовно.

Щоб потрапити до програми, фермери повинні надати кадастрові дані орних земельних ділянок, які вважаються небезпечними, після цього відбудеться нетехнічне оцінювання забруднення, підтверджене супутниковими знімками.

Подавати заявки можна до 15 серпня через Державну аграрну агенцію.

На Харківщині проходить пілотний проєкт із розмінування сільгоспземель, який пізніше буде перенесений на Херсонську і Миколаївську області.

Нагадаємо, у Харківській і Херсонській областях залишаються замінованими понад 1 млн гектарів сільськогосподарських земель.

Джерело

Новости Харькова