Друге НМТ часів великої війни у Харкові: «чорна» п’ятниця, походи в укриття і мінімум порушників

За шість днів серед вступників майже не було порушників, але тривоги лунали нерідко.

Другий тиждень одинадцятикласники складають національний мультипредметний тест у Харківській області. Кілька днів були особливо неспокійними для вступників. У Центрі оцінювання якості освіти запевняють, що для дітей створені гідні умови, але не ідеальні під час повномасштабної війни. 

Цьогоріч більше українських 11-класникі вирішили складати НМТ (замінник ЗНО), яке проходить в один день і складається з двох обов’язкових і одного варіативного предмета. Майже 12 000 одинадцятикласників із Харківської області вирішили спробувати свої сили в домашніх умовах, обравши один із 30-ти тимчасових екзаменаційних центрів. Явка цього року така сама, як усі минулі роки, коли проводили ЗНО/НМТ — не нижче 93%. Але від 7 червня, коли розпочалися перші сесії НМТ, регіон вкотре підтвердив статус однієї з «найтривожніших» областей.

«Чорні» четвер і п’ятниця

Адреси тимчасових екзаменаційних пунктів заради безпеки дітей не розголошували ні минулого, ні цього року. Їх діти дізналися із власних «кабінетів». Близько 10:00 (перша сесія щодня розпочинається о 10:00, друга о 15:00) біля центрів збираються невеликі купки 11-класників у супроводі батьків. Дітей зустрічають і намагаються заспокоїти співробітники регіонального Центру оцінювання якості освіти. Аудиторії, де діти пишуть НМТ, обирали за головним принципом — наявність укриття, яке може вмістити усіх учасників процесу на випадок тривоги, дітей і співробітників УЦЯОО.

8 і 9 червня це було особливо актуально: у четвер і п’ятницю на минулому тижні сирени лунали і під час першої, і під час другої сесій. Декому зі вступників вдавалося приборкати емоції, а декому вони заважали. Під час тривоги в одному з центрів діти разом із викладачами спускаються в укриття, а ті діти, які пишуть НМТ в укритті, продовжують працювати без упину усі 180 хвилин. Тим, кому довелося робити паузу, було складніше.

«На жаль, нам довелося спускатися в укриття, сирена лунала майже сорок хвилин. Діти, які складали НМТ в укритті, продовжували, не зупиняючись, а мене це трохи збило з ритму. Мабуть, я не був готовий морально до такого. Можна сказати, що це була «чорна» п’ятниця в моєму житті. Коли повернулися до тесту, то виявилося, що мої попередні відповіді не збереглися. Викладачі дали нам час на проходження, але його все одно не вистачило, адже мені довелося робити українську мову наново. Результатом я не задоволений, але це мій свідомий вибір, я хотів писати НМТ тільки вдома», — розповів 11-класник Денис.

Керівник Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко говорить, що труднощі цьогоріч є, але вони не глобальні, та й під час війни складно вибудувати щось ідеально.

«Робимо усе, щоб були створені умови для дітей. Наші співробітники разом із дітьми ходять щоразу до укриття, коли лунає сирена. На жаль, є  такі центри, де частина дітей пише в укритті, а частина ні. Але у більшості випадків укриття — це технічні приміщення, і там неможливо організувати процес. Результати не могли не зберігатися. Скоріше за все, дитина погано слухала інструкцію або щось не те натискала. Але хочу запевнити, що усі діти працювали стільки, скільки було потрібно», — розповів Олександр Сидоренко «KharkovNEWS.info».

Поки що жодна дитина не попросила перескладати НМТ у додатковій сесії. Така можливість автоматично надається випускникам, у яких під час тесту тривоги лунали понад годину. За шість днів у Харківській області загалом було подано усього 2-3 апеляції на результати, що є дуже маленьким відсотком навіть у порівнянні з довоєнним часом.

Складніше, ніж минулого року 

Багато випускників жаліються на те, що цьогоріч завдання були на порядок складніше, ніж 2022 року, коли НМТ було запроваджене в Україні вперше. Оприлюднені демонстраційні тести, говорять 11-класники, були набагато легші. Чомусь особливо складними були завдання для дітей, які складали національний мультипредметний тест 13 червня.

«Математика, із якою у мене зазвичай не виникало проблем, була не з легких. Я багато часу на неї витратив, тому потім на українську і фізику було менше. Параметри, які зазвичай лущив як горіхи, були геть нелегкі. Знаю, що багато тих, хто зі мною писав того дня, теж на них посипалися. Через обмаль часу на всі питання з фізики не встигав відповісти. Поки що свій результат не знаю, але думаю, що до мрії про 190 балів дуже далеко. Багато хто виходив із аудиторії у сльозах. І це ще добре, що в нас жодної тривоги не було, ми були у звичайних умовах», — розказав випускник Олексій.

В УЦОЯО підтверджують, що завдання у порівнянні з минулим роком серйозно ускладнили, а також виключили можливість списування і користування гаджетами під час НМТ. В Україні таких випадків багато, на Харківщині дуже мало.

Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти навіть звернулися до інструкторів екзаменаційних центрів з вимогою не толерувати навіть мінімальних порушень процедури проведення НМТ, оскільки така «допомога@ учасникам тестування не є проявом доброти, а навпаки позбавляє вступників віри у власні сили й у можливість справедливості й чесності в країні.

«Нам прикро, що такі ситуації мали місце. Ми просимо учасників не ризикувати своїм майбутнім і не використовувати жодних цифрових пристроїв під час тестування. Той факт, що з багатьох тисяч учасників одиницям удалося сфотографувати деякі тестові завдання, скориставшись тим, що інструктори, утомлені після навчального року та знесилені щоденними стресами, недогледіли порушення, не означає, що й іншим це вдасться. Ціна однієї фотографії може бути занадто високою», – наголошують в Українському центрі оцінювання якості освіти.

На всю Харківщину вилучили не більше п’яти-шести телефонів, говорить Олександр Сидоренко. 

Постійний «клієнт»

Цьогоріч на Харківщині складають НМТ понад 1000 випускників минулих років. Їхнього віку і причин бажання вступу до вишів у Центрі оцінювання якості освіти не знають. А от один чоловік вже вшосте випробовує власні сили. За словами Олександра Сидоренка, їхньому постійному клієнту уже виповнилося 63 роки і він знову випробовує власні сили в одному з центрів у Харківській області. Результати щороку у нього непогані — такі, про які мріяли б багато вступників-одинадцятикласникі. Навіщо цей експеримент літньому абітурієнту, невідомо.

Джерело

Новости Харькова