Долю будинку на Північній Салтівці вирішать після зносу одного під’їзда

У Харківській міськраді немає відповіді на запитання, скільки зруйнованих будинків доведеться знести.

«Найвідоміший» будинок на вул. Наталії Ужвій, 82 частково знесуть. Що буде з другим під’їздом, стане зрозуміло згодом. 

Перший під’їзд цієї 16-поверхівки відновити неможливо, тому його знесуть. І тільки після цього стане зрозуміло, чи є шанс на відновлення другого під’їзду. Таке рішення прийняли у Харківській міськраді. Мешканці цього будинку, яким уже майже півтора року доводиться жити у чужих квартирах, обурені тим, що про них забули. Вони вважають, що їх могли тимчасово розселити у вільні квартири в новобудовах. Чиновники говорять: пропонували житло у гуртожитках, а резервного фонду квартир немає.

«По цьому будинку є технічні висновки, які кажуть, що перший під’їзд треба зносити, на це виділені кошти на сесії міськради. Ніхто не знає, як пройде процес знесення. Для довідки: приміщення ліфтового обладнання — це майже 60 тонн. Із чим на треба мати справу. По другому під’їзду будуть експертизи. Тому я не згоден, що ми забули про цей будинок, ми неодноразово зустрічалися із жителями, їм пропонували маневрений фонд, їм пропонували гуртожитки. Їхня позиція: нам хочеться мати ізольовану квартиру зараз», — розказав в ефірі радіо «Накипіло» заступник директора департаменту комунального господарства міськради Олексій Богач.

У мерії підрахували, що у місті пошкоджені 50 000 квартир і 10 000 квартир перебувають у критичному стані. Без державної допомоги і міжнародних донорів місто не зможе їх відбудувати. Загалом через війну у місті пошкоджені понад 4000 будинків. Тому можливості розселяти людей, які залишилися без квартир, не було.

«У місті не було маневр фонду розселити 150 000 людей. Це ж зрозуміло. У нас же не було поряд ще одного міста Харкова», — каже Богач.

Скільки будинків доведеться знести, представники мерії не говорять: кількісні показники, поки триває війна, не оголошуватимуть. Поки що оперують приблизною цифрою: неможливо відновити близько 50 будинків.

Як писав KharkovNEWS.info, голова правління «Жилстрой-1» Олександр Харченко вважає, що на Північній Салтівці не можна реконструювати тільки одну 16-поверхівку. 

Джерело

Новости Харькова