Діти просять дрова і мир. «Олені Святого Миколая» збираються в дорогу

Харківські волонтери отримали сотні листів від дітей, які постраждали від війни.

Вісім років тому харківські волонтери започаткували рух «Олені Святого Миколая». Вони возили подарунки від благодійників до сіл та містечок на лінії розмежування. Зараз роботи в «оленів» стало більше, а діти зі зруйнованих громад просять не лише іграшки, а й дрова для опалення та шифер для розбитих будинків.

У 2022-му харківські волонтери возили новорічні подарунки по всій Україні. Їхні підопічні з Авдіївки, Станиці Луганської та інших прифронтових громад стали вимушеними переселенцями у центральних та західних областях. Цього року волонтери планують надати перевагу містам та селам Харківської області, що перебували під окупацією.

Потрібні ноутбуки та планшети

Із 2015 року «Олені Святого Миколая» возять подарунки дітям війни. Місцеві волонтери з прифронтових громад збирали листи від дітей і надсилали волонтерам у Харків. Ті знаходили для кожної дитини дорослого «чарівника» — зазвичай це були звичайні люди, які співчували дітям, що змушені були жити під обстрілами, вони купували їм подарунки, а «олені» потім відвозили іграшки у населені пункти Донецької та Луганської області.

У 2022 році ця лінія зникла, і підопічні волонтерів опинилися в різних куточках України. Хтось мусив пішки виходити з окупації, інші втратили свій будинок, тож роботи «оленям» додалося. Крім старих знайомих з прифронтових сіл, розкиданих країною, вони взяли під опіку дітей, які пережили окупацію. Це — переважно жителі звільнених громад Харківської області. Цього року «олені» збираються зосередити свої зусилля саме на них. Виключення зроблять для кількох сімей своїх старих знайомих — ймовірно, подарунки для них надсилатимуть поштою.

Євгенія Левінштейн пакує подарунки. Фото: «Олені Святого Миколая»

Волонтери відзначають: дитячі бажання за час «повномасштабки» змінилися. Сьогоднішні діти стали набагато дорослішими.

«Діти змінилися. Раніше вони жили десь біля обстрілів, іноді прилітало так, що вимикалася електрика, а зараз є діти, що пережили окупацію, тікали, втратили дім — це зовсім інший досвід», — розповіла KharkovNEWS.info волонтерка Євгенія Левінштейн, співзасновниця ініціативи «Олені Святого Миколая».

Євгенія Левінштейн пакує подарунки. Фото: «Олені Святого Миколая»

Попри страшний досвід війни та окупації, діти в основному замовляють Святому Миколаю звичайні дитячі іграшки: ляльок, конструктори, набори для творчості, ролики та ігрові приставки. Втім, є й винятки. Хлопчик з Ізюму написав, що хотів би у якості новорічного подарунка отримати дрова та 10 листів шиферу. Масово просять техніку: ноутбуки та планшети. Раніше «олені» не приймали такі замовлення, пояснюючи батькам, що можливості благодійників не безмежні. Зараз купляють і ноутбуки, бо це — не забаганка, а необхідність.

Лист з бази «Оленів Святого Миколая»

«Ми кожного разу боїмося, що дуже дорогі подарунки демотивують наших дарувальників, але зараз ситуація докорінно змінилася. Діти вчаться онлайн, ті планшети, які виділило Міносвіти, важко доходять до адресатів. У нас є така інформація, що їх важко отримати, вони видаються на баланс навчальним закладам, а ті ставлять умови — повернути їх в такому ж стані, в якому брали. І батьки часто не готові ризикувати, бо не зможуть у разі чого відшкодувати вартість техніки», — пояснює Євгенія Левінштейн.

Зіграла свою роль популярність Пса Патрона — деякі діти просять у Святого Миколая собаку породи джек-расел, або просто собаку. А інші хочуть миру або різноманітної зброї для ЗСУ. Звісно, виконати такі побажання звичайним «чарівникам» вже не під силу.

Оленяча франшиза

Цьогоріч діти пишуть до Святого Миколая набагато більше листів, ніж до повномасштабної війни. Але і «чарівників» побільшало. Дитячі листи публікують на спеціальній платформі, де всі бажаючі можуть обрати дитину, для якою хочуть стати чарівником. Зараз ці листи не встигають викладати — їх розбирають за добу. На думку волонтерів, це сталося тому, що зараз війна торкнулася кожної родини: якщо у 2015-му  чи 2018-му роках більшість людей і не думали про бойові дії, то зараз кожен українець вже має досвід ракетних обстрілів чи хоча б раз чув повітряну тривогу.

Євгенія Левінштейн пакує подарунки. Фото: «Олені Святого Миколая»

Навіть дорогі дитячі побажання людей вже не лякають — вони почали самі об’єднуватися, аби назбирати на коштовну техніку.

«У нас є хлопчик з Ізюму, у якого загинув дідусь, розвалений будинок. Він попросив телевізор, бо в нього немає. Люди самі створили банку і збирають йому на телевізор», — розповідає Євгенія Левінштейн.

Волонтери з підопічних громад починають самоорганізовуватися і без допомоги «оленів». Наприклад, у Близнюках місцеві активісти вже зібрали листи від дітей і самостійно шукають їм дарувальників. Минулого року, коли «олені» їздили всією Україною, у Львові, Тернополі та інших містах, де багато дітей-переселенців, до команди долучалися місцеві волонтери.

Євгенія Левінштейн пакує подарунки. Фото: «Олені Святого Миколая»

«Рук ніколи не вистачає, тому це наша мета зараз — зробити таку оленячу франшизу, бо ми розуміємо, що всі діти України зараз живуть у війні», — каже пані Євгенія.

Цього року офіційно вперше День Святого Миколая святкуватимуть не 19-го, а 6-го грудня. Але «олені» стартували з 6 числа ще минулої зими. І причина — не церковні календарі, а велика кількість дітей, що чекають на подарунки. Цьогоріч перший виїзд планують 9-го грудня, бо День Святого Миколая припадає на будній день, а деякі волонтери працюють повний робочий тиждень. Закінчать розвозити подарунки адресатам вже у лютому.

Як стати «чарівником»

Обрати дитину і подарунок для неї можна за посиланням.

Там викладені листи та малюнки. «Ви читаєте листи і бажання і обираєте дитину, яка вам сподобалася, чиє бажання вам відгукнулося і натискаєте на кнопку «Стати чарівником», після чого заповнюєте невеличку форму, і ця дитина закріплюється за вами. Більше ні у кого не буде можливості обрати саме цю дитину. Тому, будь ласка, будьте відповідальні», — попереджають волонтери.

Подарунків часто не вистачає, тому волонтери докуповують їх самостійно. Крім того, вони мають витрати на дорогу та організацію свят. Допомогти «оленям:

5375 4141 2458 9465 — Монобанк

[email protected] — PayPal

Олена Павленко

Джерело: https://gazetapo.lviv.ua

Новости Харькова