Деокупована громада на Харківщині хоче позбутися понад 180 російських назв у топонімах

Під перейменування потрапили вулиці у 23 населених пунктах.

У Дергачівській громаді стартував процес перейменування вулиць із російськими назвами.

Начальник Дергачівської міської військової адміністрації Вячеслав Задоренко підписав розпорядження щодо утворення комісії, що займатиметься цим питанням. Комісія визначила й затвердила перелік топонімів, які потрібно декомунізувати. Із 916 об’єктів топоніміки в громаді під перейменування потрапили 182. Жителі громади можуть долучитися до процесу перейменування. Громадські слухання триватимуть до 10 липня.

«Дергачівська громада поступово відновлюється після наслідків російського вторгнення, але відновлення не може бути комплексним без остаточного подолання наслідків русифікації, тоталітаризму та повернення нашої історичної і культурної спадщини, — зазначив мер Дергачів Вячеслав Задоренко. — У тридцятиденний період з 10.06.2023 р. по 10.07.2023 р. ви можете надати власну пропозицію щодо назви вашої вулиці, провулку, в’їзду, тупика чи площі. Пропозиція має сприяти збереженню та відтворенню історико-культурного середовища Дергачівської громади. Вона має містити історичну довідку та/або вмотивоване обґрунтування, не повторювати вже існуючі назви в межах населеного пункту. Запропонована назва має легко вимовлятися та не викликати неоднозначних асоціацій».

Жителі Дергачівської громади можуть узяти участь у голосуванні за допомогою гугл-форми за посиланням тут. Також можна звернутися до старости населеного пункту або Дергачівського гуманітарного центру (103 кабінет). У Дергачівській міськраді просять обрати тільки один варіант участі у голосуванні — якщо проголосували онлайн, не заповнювати письмовий бланк, і навпаки.

Зазначимо, під перейменування потрапили вулиці у 23 населених пунктах Дергачівської громади. Це — Дергачі, Болибоки, Семенівка, Шовкопляси, Безруки, Лещенки, Слатине, Прудянка, Цупівка, Козача Лопань, Гранів, Нова Козача, Шевченка, Руська Лозова, Питомник, Великі Проходи, Малі Проходи, Гоптівка, Дубівка, Кочубеївка, Лобанівка, Токарівка Друга та Шопине. Позбутися хочуть, зокрема, вулиць на честь радянських свят, російських і радянських письменників, композиторів, космонавтів, філософів, науковців, воєначальників. Під перейменування також потрапив провулок Дергачівський у місті Дергачі. В описі до назви сказано, що вона походить від радянсько-російської назви міста — Дергачі. При цьому, перейменовувати саме місто Дергачі поки не планують.

Перелік вулиць, які перейменують у Дергачівській громаді:

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові вулиці перейменують на честь героїв війни. Нові назви отримають три вулиці та два сквери.

Джерело

Новости Харькова