Чому не затримали жителів Грози, які допомагали братам наводити «Іскандер» на село

Під час удару по Грозі загинули 59 людей.

Місцеві жителі спілкувалися із братами Мамонами, які передавали інформацію російським кураторам.

Слідчі встановили жителів села Гроза у Куп’янському районі, які передавали інформацію про поминки братам-навідникам Мамонам. Проте їх не затримували та не оголошували їм підозру, оскільки для цього немає підстав. Вони співпрацюють зі слідством. Досудове розслідування поки не завершено. Про це повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

«Стосовно Грози. Зараз кримінальне провадження ще розслідується. Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні ще не закінчено. Звичайно, що нам відомі особи з числа місцевих мешканців, які надавали цим братам підозрюваним відповідну інформацію, — сказав Фільчаков. — Тих осіб, які нам відомі, які передавали братам Мамонам відповідну інформацію про час та розташування місця поминального обіду, крім того, після ракетного обстрілу деякі з них надавали інформацію про масштаби цього ракетного удару, що вони спричинили, вони не затримувалися. Вони зараз співпрацюють з органами досудового розслідування, надають відповідні покази. Поки підстав для їх затримання або повідомлення про підозру у прокурорів та слідчих Служби безпеки немає».

Також керівник Харківської обласної прокуратури повідомив, що слідству відомо, з якої території була запущена по Грозі ракетами «Іскандер-М» та який саме російський підрозділ це зробив. Місце знаходження російських військових, причетних до удару по Грозі, також встановлено.

Як пише «Суспільне» з посиланням на Фільчакова, росіяни запустили ракету на Грозу із території Воронезької області.

«Брати Мамони, перебуваючи на території РФ, спілкувалися зі своїми рідними. Запитували: що там в селі, ті відповідали, що будуть поминки, де, в який час. Серед загиблих були люди, які спілкувалися з Мамонами, передавали подробиці. Місцеві зрозуміли, що брати Мамони мають стосунок до удару, коли почали телефонувати своїм знайомим і запитувати про наслідки. Ці місцеві під час розмови зрозуміли, що Мамони були обізнані про час та місце поминок», — пояснив Фільчаков.

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня 2023 року. Удар здійснили по кафе, де проходили поминки. Криміналісти ідентифікували усіх загиблих. Установлено, що під час обстрілу загинули 59 людей. Усі — цивільні мешканці, жителі села.

Співробітники Служби безпеки України встановили двох навідників на село Гроза. Ними виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Вони знаходяться на території Бєлгородської області.

Джерело

Новости Харькова