Будинок у Харкові, який хотіли знести, можна відновити

Два будинки по вулиці Мироносицькій і один на вулиці Свободи хотіли демонтувати, однак зробили нову експертизу.

Будинок по вулиці Свободи має другу категорію пошкодження.

У Харкові провели нову експертизу щодо технічного стану багатоповерхового будинку на вулиці Свободи, 11/13. Згідно з результатами експертизи, будинок можна відремонтувати. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на відповідний звіт.

Минулого року три будинки у центрі Харкова — по вулицях Мироносицькій, 32, Мироносицькій, 34, і Свободи, 11/13 — обстежувала фірма «Фаворит експерт». За результатами цієї експертизи регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила рішення щодо їхнього демонтажу. Мешканці цих будинків виявили невідповідності у звіті експертизи й оскаржили рішення.

Навесні 2023 року Харківська міська рада замовила нову експертизу по цих будинках. Обстеженням будинків займалося товариство з обмеженою відповідальністю «Алдена». Наразі його результати готові щодо будинку по вулиці Свободи. Згідно зі звітом, будинок по вулиці Свободи, 11/13, має другу категорію пошкодження.

«Наявні пошкодження несучих та огороджувальних конструкцій (категорій відповідальності конструкцій А та Б), ступінь та характер яких свідчить про необхідність виконання робіт щодо часткового демонтажу частин об’єкта або його окремих конструкцій, підсилення об’єкта або його окремих несучих та огороджувальних конструкцій. Орієнтовний ступінь пошкоджень об’єкта в цілому близько 41-80%», — зазначили експерти.

У звіті прописані рекомендації щодо цього будинку. Зокрема, експерти рекомендують відновити його шляхом проведення капремонту. Зробити це потрібно упродовж 2023 року.

Також є інші рекомендації. Експерти рекомендують зробити у підвалі будинки приямки з вікнами. Коли будуть улаштовувати покрівлю, слід ураховувати, щоб були виходи на неї зі сходових кліток, через горище або по пожежних драбинах, що розташовані зовні. Також мають бути утеплені перекриття горища, горище мало засоби для провітрювання, природне освітлення.

Експерти попереджають: збільшувати навантаження на несучі будівельні конструкції, які наразі є, не можна. Слід постійно наглядати за станом таких конструкцій. Якщо капремонт не виконати, то будинок не може бути придатним для використання.

Звіт: ХАЦЗвіт: ХАЦЗвіт: ХАЦЗвіт: ХАЦ

Як писав KharkovNEWS.info, раніше регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області ухвалила рішення щодо демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13, Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32. Ці будинки зазнали значних пошкоджень під час ракетних атак у 2022 році.

Однак мешканці цих будинків не згодні з рішенням. Вони знайшли купу помилок і значні порушення в актах обстеження та у висновках експертизи й готові були звертатися до прокуратури зі скаргами, якщо їх не почують. У квітні Ігор Терехов пообіцяв, що у разі демонтажу цих будинків усім мешканцям нададуть житло у цьому ж районі.

9 травня мер Харкова Ігор Терехов заявив, що Харківська міська рада замовила проведення другої інструментальної експертизи щодо стану цих трьох будинків. На нову експертизу трьох будинків виділили понад 521 000 гривень.

Джерело

Новости Харькова