Біля дороги на Харківщини знайшли мертву лисицю зі сказом

У селищі введений карантин.

У Чугуївському районі зафіксовано 17 випадків сказу із початку року.

13 грудня у Печенігах ветеринари виявили труп лисиці. Він знаходився біля дороги по вулиці Незалежності. Очевидці розповіли, що на лисицю напала зграя безпритульних собак. Як з’ясували у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області, собак вакцинували від сказу ще влітку, мешканці контакту із лисицею не мали. У лабораторії встановили, що лисиця хворіла на сказ.

«У патматеріалі, доставленому до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, виявлено вірус сказу, що підтверджено експертизою №001448 п.м/23 від 14.12.2023», — розповіли у ГУ Держпродспоживслужби.

Наступного дня у Чугуївській районній військовій адміністрації провели позачергове засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. На нього вирішили оголосити Печеніги неблагополучним населеним пунктом щодо сказу та ввести карантин по вулиці Незалежності. Він введений із 15 грудня і буде тривати два місяці.

Село Кицівка визначене як загрозлива зона, Базаліївка — зона спостереження. У Печенігах будуть вести облік собак, кішок і сприятливих до хвороби свійських тварин у громадському утриманні, вакцинувати їх, якщо виявлять хворих і підозрілих тварин, то умертвлять їх, трупи спалять разом зі шкірою.

Місця, де знаходилася лисиця, продезінфікують, фахівці проведуть епідеміологічне розслідування. Безпритульних собак, які контактували із лисицею, вакцинують. 

Усього із початку 2023 року у Чугуївському районі зареєстрували 17 випадків сказу тварин: хворобу виявили у восьми котів, чотирьох лисиць і п’яти собак. 

Як писав KharkovNEWS.info, на території Харківської області відстрілять 468 лисиць. На 100 квадратних метрах площі планують знищити чотири лисиці. Відстріл лисиць триватиме із грудня 2023 року по лютий 2024 року.

Джерело

Новости Харькова