Замість мільярда гривень на відбудову Харківській області залишили мільйон

Кабмін затвердив перелік із 66 об'єктів у регіонах, які плануюють відновлювати.

На засідання Уряду затвердили розподіл субвенції на віднолвення на загальну суму 2,3 мільярда гривень. Спочатку Харківська область мала отримати найбільшу суму, тепер найменшу.

21 лютого Кабмін та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури відзвітували про те, що затвердили розподіл субвенції на 2024 рік. Суму 2,3 мільярдів гривень із державного бюджету мають спрямувати до місцевих бюджетів. За ці кошти будуть відновлювати 66 об’єктів.

«У 2024 році в рамках програми будуть реалізуватися 66 проєктів, які спрямовані на відновлення соціальної інфраструктури та об’єктів житлово-комунального господарства в регіонах, що зазнали негативного впливу військової агресії Росії. Згідно з рішенням Кабміну, субвенція направлена місцевим бюджетам для реалізації проєктів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. 2,3 мільярдів гривень будуть розподілені між місцевими бюджетами громад, проєкти яких були раніше схвалені Європейським інвестиційним банком», — повідомили на сайті Кабміну. 

Карта, за якою Харківщина мала б отримати мільярд. Скрин: Мінрегіон.

Про які саме об’єкти йдеться, невідомо.

У соцмережах Міністерства розвитку опублікували карту, до до 10:00 Харківщина була лідером з отримання коштів, адже нам записали майже половину коштів із зазначеної суми, 993 мільйона гривень. Але згодом карту оновили, і навпроти Харківщини залишився тільки 1 мільйон гривень. Меншої суми немає в жодної областей, за винятком Сумської та Херсонської, яким взагалі субвенцію не розподіляють. Найбільше, судячи з нової карти, отримають Львівська область (424 млн грн) та Дніпропетровська (341 млн грн).

Остаточна карта, де Харківщині обіцяють мільйон замість мільярда. Скрин: Мінрегіон.

В Уряді також нагадали, що за цією угодою між Україною та Європейським інвестиційним банком нам надають 200 млн євро позики для реалізації проєктів з відновлення та модернізації інфраструктури регіонів, що зазнали руйнувань через агресію РФ, а також тих регіонів, що приймають значну кількість внутрішньо переміщених осіб. Термін реалізації угоди завершується у грудні 2024 року.

На початку лютого KharkovNEWS.info писав, що Харківська область отримала найменшу субвенцію на відновлення з державного бюджету. Із загальної суми 4,5 мільярди регіону надали 55 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Харькова