Задимлення у Харкові: чи є загроза здоров’ю

Місто опинилося у диму через випалювання сухостою.

У Харкові відчувається запах диму.

Повітря у Харківській області відповідає нормі. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації з посиланням на Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
 
«За результатами досліджень, внаслідок розповсюдження диму на обласний центр і прилеглі населені пункти, зміни якості повітря чи його забруднення не зафіксовано», — розповіли у ХОВА.

Зазначимо, з вечора неділі 24 вересня у Харкові відчувається запах диху, вранці ситуація не змінилася. Місто було задимлене. Як пише «Суспільне» з посиланням на речника ГУ Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Євгена Василенка, Харків опинився у диму через пожежі у приватному секторі та відсутність вітру. Мешканці масово випалюють сухостій. Смог не загрожує здоров’ю людей, однак краще зачиняти вікна та довго не знаходитися на вулиці, особливо тим, хто має захворювання дихальних шляхів.

У ДСНС нагадують: випалювати сухостій заборонено. Окрім цього, на деокупованих територіях його небезпечно випалювати через вибухонебезпечні предмети.

«Випалювання сухостою, листя, сміття чи очерету є поза законом. Мінімальна сума штрафу за адміністративне порушення становить від трьох до 10 тисяч гривень. Може очікувати кримінальна відповідальність, якщо таке спалювання завдало значних матеріальних збитків чи привело до травмування або загибелі людей», — зазначив Євген Василенко.

Як писав KharkovNEWS.info, співробітники Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили атмосферне повітря на території Харкова та області. Дослідження проводили протягом пів року. Станом на серпень було відомо про перевищення гранично допустимої концентрації у 3,3% досліджених пробах.

Джерело

Новости Харькова