У Золочеві безробітні приєдналися до «Армії відновлення» та розбирають завали після обстрілів окупантів

За інформацією: Суспільне Харків.

Бригада «Армії відновлення» у Золочеві. Лютий 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Майже 100 безробітних у 12 громадах залучили до "Армії відновлення", яка розбирає завали після російських обстрілів.

Про це Суспільне Харків розповів директор обласного Департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага.

Програма фінансується з державного бюджету. Люди отримують мінімальну зарплату, а також за ними зберігається виплата по безробіттю, пояснює Шпарага.

Завали після обстрілів РФ у Золочеві. Лютий 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Одна з бригад працює у Золочівській громаді. У серпні 2022 року РФ влучила у двоповерхівку у Золочеві. Комунальникам розбирати завали допомагали семеро безробітних, серед них — 55-річна Юлія Соловей, яка до російського вторгнення працювала прибиральницею в школі.

"Школа закрилася. Дітки займаються онлайн. Учителі працюють, а інших працівників, як ми, відправили на біржу праці", — розказала Юлія Соловей.

«Армія відновлення» розбирає завали після обстрілів РФ у Золочеві. Лютий 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Залучати безробітних до "Армії відновлення" в селищі почали два тижні тому. Програму фінансує держава, цього року на неї виділили майже 700 тисяч гривень. Кожен робітник укладає з комунальниками трудовий договір, зберігаються і виплати по безробіттю, говорить директор Золочівської філії центру зайнятості Юрій Заболотний.

"Людина отримує заробітну плату, працюючи сьогодні тут на суспільно-корисних роботах. Це 6 700 гривень — мінімальна зарплата. Звичайно, це людям вигідно. На 6 700 грн вигідніше, ніж просто стояти на обліку", — пояснює Юрій Заболотний.

Бригада «Армії відновлення» працює у Золочеві. Лютий 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Також серед тих, хто працює у Золочеві, — Галина Шухліна. Кафе, у якому жінка працювала кухаркою, закрилося в перший день повномасштабної війни. Простояла на біржі вісім місяців, каже Галина.

Комунальники та безробітні розбирають завали після обстрілів РФ у Золочеві. Лютий 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"Шукала нагоду, щоб і в Харкові влаштуватися на роботу, але в нас автобуси не ходили, електрички не ходили. Була вдома з дітьми", — каже Галина.

У Золочеві повністю зруйнована чверть від усієї кількості будинків. Комунальників, які мають розбирати руїни, залишилася половина від довоєнної кількості, каже керівник підприємства Олександр Кравченко.

У Золочеві працює «Армія відновлення». Лютий 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

"Завдяки роботі програми у нас з'явилися додаткові робочі руки. Темпи розбору завалів, як наслідків обстрілів, набагато збільшилися. Це дуже-дуже суттєва допомога для нашої громади", — говорить Олександр Кравченко.

До кінця березня в області планують залучити до "Армії відновлення" ще чотириста людей, говорить Юрій Шпарага.

Новости Харькова