У приватних власників забирають землю для оборони Харківської області

У державну власність повернули понад 500 гектарів землі.

Державі повернули землі прикордонної смуги уздовж українсько-російського кордону на Харківщині.

Таке рішення прийняв Господарський суд Харківської області. Три великі ділянки площею 566 гектарів та вартістю понад 3,5 млрд грн розташовані у Золочівській громаді. Про повернення ділянок клопотала Харківська обласна прокуратура.

«Встановлено, що на Харківщині три земельні ділянки загальною площею 566 га незаконно вибули з державної власності до комунальної та передані в оренду приватному суб’єкту господарювання для сільськогосподарських потреб. При цьому вказані землі фактично є землями прикордонної смуги та повинні використовуватись виключно для зведення та експлуатації інженерних захисних споруд для захисту від агресії з боку держави-агресора. Такі землі можуть перебувати виключно у державній власності та мають використовуватись для оборони країни та забезпечення діяльності органів прикордонної служби. Використання цих земель для сільськогосподарських потреб, вибуття з державної власності та перебування в оренді приватних суб’єктів господарювання унеможливлює їх використання для захисту нашої країни», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.
 
Зараз триває строк на апеляційне оскарження рішення суду.

Нагадаємо, це не перше рішення щодо земель прикордоння. Наприкінці минулого року прокуратура вимагала повернути до власності держави земельну ділянку на території Вовчанської територіальної громади площею майже 25 гектарів та вартістю близько 650 млн гривень, яку незаконно вивели з державної власності у комунальну та використовується для сільськогосподарських потреб. 

Джерело

Новости Харькова