У Куп’янську хочуть назвати вулиці на честь Чорновола і Ярослава Мудрого

У Куп'янському районі почалось громадське обговорення.

Куп’янська громада хоче позбутися вулиць Лермонтова, Невського, Космодем’янської та Чайковського.

На засіданні топонімічної комісії Куп’янської міської військової адміністрації ухвалили рішення щодо перейменування двох вулиць у місті Куп’янськ і ще однієї — у селищі Куп’янськ-Вузловий. Згідно з рішенням, у Куп’янську вулицю 1 Травня перейменували на вулицю Захисників Куп’янська, Бєлгородську — на вулицю Куп’янської тероборони. У Куп’янську-Вузловому замість вулиці Комарова з’явиться вулиця Героїв прикордонників. Про це повідомили у Куп’янській міській військовій адміністрації.

Окрім цього, у Куп’янську готуються до перейменування ще 16 топонімів. Для цього почали громадське обговорення, яке триватиме до 26 червня. Охочі взяти участь у голосуванні можуть переходити за посиланням тут. У міськраді нагадали, що Куп’янськ звільнили 10 вересня 2022 року. У звільненні брали участь 14-та окрема механізована бригада ім. князя Романа Великого, 92 бригада ім. кошового отамана Сірка, спецпідрозділ «Кракен», 123-й батальйон тероборони «Куп’янськ» (зараз обороняє Донеччину). Багато захисників загинули під час звільнення Куп’янська, тому деякі вулиці хочуть назвати на їхню честь. 

«У місті Куп’янськ залишається багато назв вулиць, пов’язаних з країною-агресором, або ж таких, що носять назви російських письменників, космонавтів чи символізують міста, з території яких рашисти наносять ракетні удари по наших населених пунктах, та свята, що фактично втратили сенс в умовах сьогодення, як-то вулиця 1-го Травня, вулиця Бєлгородська. Зважаючи на героїчне протистояння рашистській навалі наших воїнів, нелюдські злочинні вчинки окупантів, численні людські жертви та руйнування в місті Куп’янськ внаслідок російської військової агресії, цілком логічним та справедливим буде перейменування деяких вулиць на честь наших захисників, які поклали своє життя та здоров’я в запеклих боях з ворогом на території Куп’янської міської територіальної громади», — пояснили у Куп’янській міській військовій адміністрації.

Які вулиці планують перейменувати:

1. Вулицю Ватутіна — на вулицю 10 Вересня;

2. В’їзд Ватутіна — на в’їзд 10 Вересня;

3. Вулицю Лермонтова — на вулицю Дмитра Коцюбайла;

4. Вулицю Московську — на вулицю Леоніда Каденюка;

5. Вулицю В. Терешкової — на вулицю В’ячеслава Чорновола;

6. Вулицю Горького — на вулицю Квітки-Основ’яненка;

7. Провулок Олександра Невського — на провулок Івана Піддубного;

8. Вулицю Зої Космодем’янської — на вулицю Олександра Довженка;

9. Вулицю Герцена — на вулицю Нечуя-Левицього;

10. Вулицю Достоєвського — на вулицю Івана Котляревського;

11. Вулицю Нахімова — на вулицю Ярослава Мудрого;

12. Вулицю Чайковського — на вулицю Миколи Лисенка;

13. Вулицю Ціолковського — на вулицю Левка Лук’яненка;

14. Вулицю Краснолиманську — на вулицю Володимира Сосюри;

15. Вулицю Разіна — на вулицю Волонтерів;

16. Провулок Разіна — на провулок Волонтерів.

Як писав KharkovNEWS.info, у Дергачівській громаді стартував процес перейменування вулиць із російськими назвами. Із 916 об’єктів топоніміки в громаді під перейменування потрапили 182. Жителі громади можуть долучитися до процесу перейменування. Громадські слухання триватимуть до 10 липня.

Джерело

Новости Харькова