У Харкові засудили «розвідницю» росіян та її помічника-енергетика

Жінка передавала отримані дані колишньому чоловіку, що перейщов на бік окупантів.

Жителі Чугуївського району працювали у парі на ворога.

Київський районний суд Харкова визнав винними у державній зраді 50-річну жінку та 50-річного чоловіка, які були агентами російської розвідки та працювали на Харківщині. Обом призначили покарання 15 років ув’язнення та конфіскація майна. Обидва зливали росіянам інформацію про ЗСУ.

«Після початку повномасштабного вторгнення рф вони передавали агресору геолокації Сил оборони на території області. У зоні особливої уваги ворожих агентів були підрозділи українських захисників, які брали участь у битві за Харків», — повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області.

Двох російських агентів затримали у серпні 2022 року. За даними слідства, жінка — жителька Чугуївщини. Вона передавала розвідувальну інформацію загарбникам через колишнього чоловіка, який раніше працював у міліції, а у 2014 році вступив до «ЛНР» і став «зв’язковим» Головного управління Генштабу Збройних сил Росії.

Жінка залучила до роботи односельця, співробітника енергетичної компанії. Чоловік робив вигляд, що перевіряє електропостачання, однак насправді отримував таким чином доступ до потрібних йому об’єктів, аби передати розвідувальні дані про місця знаходження української армії.

«Отримані відомості зрадник передавав своїй спільниці, а вона вже переправляла відповідні «звіти» російському ГРУ. Для комунікації використовували анонімні чати в популярному месенджері», — розповіли в СБУ.

Винними чоловіка та жінку визнали за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Вирок суду набуде сили після того, як пройде час на подання апеляції.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, у суді чоловік визнав провину частково, жінка не визнала.

«У судовому засіданні чоловік визнав свою вину частково, проте додав, що його дії не завдали жодної шкоди Україні. Своєю чергою, жінка вважає себе невинуватою. Пояснила, що спілкувалась з ексчоловіком виключно по питаннях їхньої спільної доньки», — розповіли у прокуратурі.

За нашою інформацією, вироки отримали Наталія Білієнко та Юрій Мажоров.

Як писав KharkovNEWS.info, експоліцейського з Харківщини засудили на 15 років за держзраду. Чоловік встиг попрацювати на двох посадах у незаконному правоохоронному органі.

Джерело

Новости Харькова