У Харкові у питній воді виявили нафтопродукти

Воду досліджують після витоку нафти, який стався через обстріл Немишлянського району.

Жителів приватного сектору у Немишлянському районі просять не вживати воду з колонок та джерел неподалік місця трагедії. 

На комунальному підприємстві «Харківводоканал» проводять дослідження питної води з водорозбірних колонок по провулку Котельному, 21/31, і вулиці Ясеневій, 29/20. Дослідження показало, що у питній воді є нафтопродукти. Тому користуватися цими колонками заборонили, їх перекрили. Адміністрації Немишлянського району запропонували підвозити жителям питну воду. Також рекомендовано розставити таблички про заборону вживати воду із чотирьох джерел у цьому районі.

«Водопостачання з водорозбірних колонок за цими адресами у зв’язку з проведенням заходів з ліквідації наявності нафтопродуктів у питній воді призупинено. Адміністрації Немишлянського району запропоновано організувати підвіз питної води гарантованої якості до населення за вказаними адресами та забезпечити облаштування інформаційних таблиць щодо заборони вживання води негарантованої якості на території джерел «Петренки-1», «Петренки-2», «Петренки-3″ та підземного джерела навпроти будинку №7 по вул. Новопроектній», — повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області..

У Новобаварському та Основ’янському районах провели комісійні обстеження, у Немишлянському районі почала працювати комісія, яка перевіряє об’єкти централізованого та нецентралізованого водопостачання у зоні потенційного впливу забруднення поверхневих водойм. Обстеження також проведуть у Київському та Салтівському районах, Безлюдівській та Височанській громадах.

Нафтопродуктами забруднені береги річок Харків, Лопань та Уди, поверхня води також забруднена, має маслянисту плівку. В Основ’янському районі обстежили шість шахтних колодязів, з яких жителі беруть технічну воду, однак біля них немає табличок про заборону вживати воду.

«Харківським районним управлінням направлено лист КП «Харківводоканал» з вимогою терміново забезпечити: інформування населення про ризики вживання забрудненої води; біля шахтних колодязів встановити відповідні інформаційні щити щодо використання даної води для технічних потреб», — повідомили у ГУ Держпродспоживслужби.

Держпродспоживслужба запропонувала органам місцевого самоврядування публікувати на своїх сайтах інформацію для жителів про те, що пити воду з власних свердлових та індивідуальних колодязів небезпечно.

Фото: ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області

Як писав KharkovNEWS.info, Росія вдарила «шахедами» по Немишлянському району Харкова пізно увечері 9 лютого. Було влучання у нафтобазу, стався витік палива та пожежа у приватному секторі. Загинули семеро людей, троє отримали поранення. Із резервуарів нафтобази витікли щонайменше 4000 тонн паливних матеріалів. 

Через витік палива забруднені кілька річок. Неподалік Харкова екологи виявили велику нафтову пляму. У річках Харківщини блокують поширення нафти.

Джерело

Новости Харькова