У Харкові судитимуть двох колаборантів, які видавали російські пенсії

Жителі Ізюма під час окупації влаштувалися працювати до незаконних органів.

Двоє жителів Ізюма допомагали загарбникам будувати «російську пенсійну систему».

До Дзержинського районного суду Харкова направили обвинувальний акт стосовно 42-річного чоловіка та 60-річної жінки з Ізюма. Слідчі встановили, що під час окупації вони працювали на російських загарбників. Чоловік улаштувався так званим «главным специалистом отдела выплаты и перерасчета пенсий» в «отделении Пенсионного фонда Изюмского района Харьковской области». Жінка обійняла посаду «главного специалиста отдела выплаты пенсий».

«Посадові обов’язки в обох колаборантів майже не відрізнялись. Вони здійснювали прийом, обробку та перевірку заяв місцевих жителів щодо виплати матеріальної грошової допомоги у вигляді 10 тис. російських рублів. Також підозрювані здійснювали перевірку та прийом документів, необхідних для призначення російських пенсій під час окупації», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Обвинувальні акти щодо чоловіка та жінки з Ізюма склали за ч. 2 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, мешканка Харківщини закликала пенсіонерів ставати росіянами. 53-річна жінка з села Великі Хутори (Шевченківська громада Куп’янщини) у розмовах з односельцями висловлювала підтримку Росії, заперечувала збройну агресію Росії проти України та закликала пенсіонерів переоформлювати документи для отримання пенсій за російським законодавством.

Джерело

Новости Харькова