У Харкові створили комісії для обстеження пошкоджених будинків

Адреси будинків, за якими будуть працювати комісії, обіцяють оприлюднювати.

У Харкові створили 18 комісій, які будуть обстежувати пошкоджені за час повномасштабної війни будинки, аби мешканці могли отримати компенсацію за державною програмою «єВідновлення».

У кожному районі створено по дві комісії. Відповідний наказ підписав перший заступник директора департаменту ЖКГ міськради Олексій Богач. До складу комісій увійшли тільки чиновники, представники адміністрацій, співробітники комунальних підприємств, представників громадського сектору у них немає. Мабуть, через брак людей у деяких районах одні і ті самі люди фігурують в обох комісіях, як, наприклад, заступник голови адміністрації Індустріального району Дмитро Жуков.

Інформація про конкретну дату та час обстеження будинків за адресами обіцяють розміщувати на офіційному веб-сайті Харківської міської ради. Коли комісія почнуть працювати, у розпорядженні не сказано.

Програма «єВідновлення» стартувала 10 травня. Через застосунок «Дія» заявку на компенсацію пошкодженого майна можуть подати люди, оселі яких постраждали внаслідок війни. Але йдеться лише про відносно невеликі руйнування, наприклад, вибиті вікна та двері. Максимальна сума компенсації не може перевищувати 200 000 гривень.

Опрацьовують заявки на місцях комісії, які складаються з членів виконкомів. У більшості таких громад ці комісії були створені в останню декаду травня, тобто працюють менше місяця. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України порахували, що в Харківській області із заявками працюють дуже повільно. Наприклад, у Харкові станом на початок червня не розглянули 3 168 заявок.

Як писав KharkovNEWS.info, у Київській та Донецькій областях вже виплачують гроші на ремонт житла за програмою «єВідновлення», тим часом у громадах Харківської області тільки почали опрацьовувати перші заявки. Робота йде повільно, бо не вистачає спеціалістів. За кожною заявою треба оглянути об’єкт на предмет ремонтних робіт, все обміряти, сфотографувати, перенести в електронний вигляд, сформувати висновок, розглянути на комісії, оформити протоколи. 

Нагадаємо, у Харкові різної мірою пошкоджені майже 5000 будинків.

Джерело

Новости Харькова