У Харкові нафтопродукти потрапили до міського водогону

У воді з'явився незвичайний присмак.

Наслідки вибуху на нафтобазі досі відчувають жителі Немишлі.

Днями експерти Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб взяли проби води з вуличних колонок в цьому районі. Виявилося, що вміст нафтопродуктів у цій воді перевищує норму в 2,3 — 3,2 рази.

«Таке перевищення супроводжувалось наявністю у воді стороннього запаху та присмаку нафтопродуктів», — кажуть санітарні лікарі. Вони закликають мешканців району поки що не набирати воду з колонок.

Також спеціалісти відібрали проби ґрунту у приватних садибах біля нафтобази, і виявили, що нафтопродукти перевищують гранично допустимі концентрації. У пробах атмосферного повітря встановлено перевищення вмісту ксилолу — летючої хімічної речовини, що входить до складу нафтопродуктів. Випаровування з поверхні забрудненого ґрунту цієї та інших  хімічних речовин буде посилюватися з потеплінням.

Єдине, чим можна зарадити ситуації — повністю зняти забруднений верхній шар ґрунту та замінити його новим.  

Як писав KharkovNEWS.info, збитки від витоку нафти у Немишлянському районі, який стався через обстріл 9 лютого, сягають 157 мільйонів гривень. У річці Сіверський Донець рівень забруднення перевищує норму у 3,7 рази, у Лопані — у два рази, в Немишлі — у 260 разів, в річці Харків — у 820 разів. 

Джерело

Новости Харькова