У Харківському районі скажений кіт подряпав людей

У селі ввели карантин.

У селі Лісне Малоданилівської громади (Харківський район) зафіксували випадок сказу у безпритульного кота.

На початку січня на подвір’я жительки Лісного прийшов безпритульний кіт. Родина стала його годувати. Кіт удень гуляв селом, уночі приходив до родини додому. Із 9 січня тварина відмовилася від води та їжі, не могла ковтати, у неї з’явилася слинотеча. Кіт не був агресивним, перебував у пригніченому стані. Після того, як він подряпав двох дорослих і дитину, його закрили у клітці. Проте родина не одразу звернулася до ветлікаря, до лікарні зателефонували лише 16 січня. Наступного дня кіт помер. У лабораторії підтвердили, що кіт хворів на сказ.

«Труп кота вранці 17 січня був доставлений до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. При проведенні вірусологічного дослідження патологічного матеріалу виявлено антиген вірусу сказу», — розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

Людям, які контактували із хворим котом, призначили антирабічну терапію. 19 січня у Лісному та прилеглих лісах і полях ввели карантин.

Як писав KharkovNEWS.info, минулого року у Харківській області зафіксували 117 випадків сказу у тварин. Із загальної кількості майже 70% випадків виявили у деокупованих населених пунктах або тих, де тривали активні бойові дії. Серед них — села і міста на Ізюмщині та Чугуївщині. 

Джерело

Новости Харькова