У харківського олігарха не забрали землю в Києві, як просив Буданов

Павло Фукс живе в Лондоні, але планує повертатися в Україну після закінчення війни.

Головне управління розвідки просило міську владу Києва розірвати договір оренди земельної ділянки на Рибальському півострові в Києві з компанією російського бізнесмена, харків’янина Павла Фукса.

Але і через рік київська влада не забрала землю у Фукса. Нагадаємо, наприкінці 2022 року очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов написав листа київському міському голові Віталію Кличку з проханням розірвати договір оренди землі через «загрозу національній безпеці» (ГУР знаходиться неподалік, окрім того, у 2021 році Рада національної безпеки і оборони (РНБО) запровадила санкції проти Фукса через його причетність до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні).

У документі ГУР просив зупинити дію рішення Київської міської ради від 20.12.2016 про передачу в оренду підконтрольному Фуксу ТОВ «Інтерстрой груп» трьох земельних ділянок загальною площею понад 5 гектарів на вул. Електриків, 28.

«Інтерстрой груп» є замовником будівництва житлового комплексу Oasis. Девелопером проєкту виступає компанія bUd Development. За даними джерел ЕП, реальними бенефіціарами bUd до лютого 2022 року були президент холдингової компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір, народний депутат від ОПЗЖ Вадим Столар та забудовниця Владислава Молчанова. Також вкладати кошти у будівництво комплексів під брендом bUd Development могли інші «тіньові» інвестори, переважно бізнесмени та політики, виступаючи ситуативними партнерами», — повідомляла «Економічна правда».

У лютому 2022 року будівництво житлового комплексу на орендованих Фуксом землях зупинилося, Фукс виїхав за кордон. Але департамент земельних ресурсів Київської міськради не ініціював розрив договору оренди землі, бо підставами для розірвання договорів оренди є рішення суду, необхідність використання ділянки для суспільних потреб та несплата за оренду.

«Ці земельні ділянки на теперішній час забудовані. Розірвання договорів оренди земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти нерухомого майна, призведе до безоплатного використання землі. Водночас, до Київради та КМДА направлено численні звернення громадян-інвесторів ЖК Oasis щодо відновлення будівництва та захисту їх прав на власне житло», – пише «ЕП».

За даними КМДА, у Фукса є борги зі сплати оренди за землю, але розірвати договір в односторонньому порядку вони не хочуть, аби не втратити кошти і чекають рішення від центральної влади про конфіскацію активів.

У травні 2023 року СБУ повідомила Фуксу про підозру в махінаціях та ухиленні від сплати податків. За оцінкою правоохоронців, з 2018 року бізнесмен заволодів активами українських компаній на суму понад 100 млрд грн. Суд наклав арешт на корпоративні права та рахунки ста компаній, на права вимоги за понад 1 600 кредитами, на 240 об’єктів нерухомості і транспортних засобів. Частину арештованих активів передали в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів.

Павло Фукс — друг колишнього мера Харкова Геннадія Кернеса. Саме він повідомив про смерть Кернеса у лікарні у Німеччині 17 грудня 2020 року.

Фукс виїхав з України до Лондона 26 лютого 2022 року, але планує повертатися. 

Джерело

Новости Харькова