У Харківській області починають відключати боржників за комунальні послуги

Постановою Кабміну з усіх боржників можна стягувати заборгованість від початку 2024 року.

У Первомайському попереджають, що планують відключати перші 17 квартир споживачів, які системно не платять за воду. На черзі — боржники за тепло.

Міьський голова Первомайського Микола Бакшеєв анонсував перші від’єднання боржників.

«З метою недопущення повної зупинки водопостачання, водовідведення та теплової енергії в місті КП «Тепломережі» вимушене відновити роботу з припинення надання послуг  боржникам. У лютому через систематичну неоплату абонентами  за отримані послуги планується відключення від водопостачання 17 квартир. Зазначені споживачі будуть завчасно попереджені, а у разі непогашення заборгованості впродовж 30 днів будуть від’єднані від водопостачання», — повідомив Бакшеєв.

Комунальні послуги поновлять у цих квартирах тільки після повної сплати заборгованості, а також роботи по відключенню та підключенню до водопостачання. 

Окрім того, у Первомайському планують відключати боржників за тепло: на підприємстві проводять аудит та визначають під’їзди будинків, мешканці яких не сплачують за послугу.

«Теплопостачання під’їздів-боржників буде обмежене до погашення заборгованості», — .обіцяє Бакшеєв.

Нагадаємо, з початку 2024 року в Україні скасували заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів і пені та стягнення боргів із жителів за «комуналку». Відповідну постанову №1405 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг» від 29 грудня 2023 року підписав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Постанова опублікована на сайті Кабінету міністрів України. Пеню не будуть нараховувати тільки за борги, які виникли у зоні бойових дій або на ТОТ. 

У січні 2024 року  Ігор Терехов пообіцяв, що у місті не відключатимуть комунальні послуги боржникам. Це стосується не тільки міських комунальних підприємств, які надають послуги: КП «Жилкомсервіс», «Харківводоканал», «Міськліфт» та «Харківські теплові мережі».

У «Харківенергозбуті» повідомили, що інформація по боржниках розглядається та формується.

Джерело

Новости Харькова