У Харківській області обіцяють фінансово підтримувати дитячі будинки сімейного типу

Облрада ухвалила програму на чотири роки.

Передбачена одноразова допомога у розмірі 50 000 і 30 000 гривень, а також щомісячна.

5 жовтня на сесії Харківської обласної ради ухвалили програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання у Харківській області на 2023-2027 роки. Програму розробили для підтримки сімей, які під час війни узяли на виховання дітей-сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування. 

«У межах Програми прийомні сім’ї, ДБСТ та сім’ї патронатного вихователя після 15-річного терміну функціонування отримають одноразову адресну допомогу у розмірі 50 тисяч гривень. Крім цього, для родин, які утворили прийомну сім’ю, ДБСТ або сім’ю патронатного вихователя, передбачена одноразова адресна допомога у розмірі 30 тисяч гривень. Також в межах Програми для прийомних сімей та ДБСТ, які взяли на виховання дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, дитину з інвалідністю групи А, що потребує паліативного допомоги передбачена щомісячна адресна допомога у розмірі 5 тисяч гривень (за окремим порядком, затвердженим рішенням Харківської обласної ради)», — пояснили у Харківській обласній військовій адміністрації.

За програмою, допомагатимуть із оплатою відпочинку та оздоровлення дітей-сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування, що виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних родинах, разом із батьками-вихователями й прийомними батьками та їхніми власними дітьми. Це буде співфінансування із місцевих бюджетів у розмірі не менше ніж 50%.

За інформацією ХОВА, на Харківщині на обліку служб у справах дітей знаходяться 4277 дітей-сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування. У сімейні форми виховання влаштували 4139 дітей: 1196 дітей у дитячі будинки сімейного типу і прийомні родини, 2943 — до родин опікунів і піклувальників.

Як писав KharkovNEWS.info, родина з Харківщини стане першою сім’єю, для якої побудують житло за проєктом «Адреса дитинства». У селищі Коротич у Харківському районі побудують домівку для родини Дрильчуків із вісьмома дітьми, яка через війну втратила свій дім на Куп’янщині та стала внутрішньо переміщеною. Це буде дитячий будинок сімейного типу. 

Джерело

Новости Харькова