У Харківській області готуються оголосити примусову евакуацію

Примусова евакуація стосуватиметься родин із дітьми.

У кількох небезпечних громадах Куп’янщини залишаються майже 300 дітей.

Із десяти населених пунктів Куп’янського району оголосять примусову евакуацію. Це села у Куп’янській, Кіндрашівській і Курилівській громадах. Евакуаціябуде обов`язковою для родин із дітьми. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Наразі розглядається рішення, воно у процесі прийняття, щодо примусової евакуації по Куп’янському напрямку. Це у нас безпосередньо десять населених пунктів. Це евакуація сімей із дітьми. Це Куп’янська громада, Кіндрашівська та відповідно Курилівська. Там перебуває, за нашими даними 275 дітей. І досить важливо знати, що дітей ми евакуюємо із батьками або як мінімум з одним із батьків, або це мають бути опікуни, або піклувальники. Тобто самостійно ми самих дітей, звичайно, не вивозимо», — сказав Синєгубов.

Евакуйованим обіцяють надати тимчасове житло у Харкові або за межами області. Попередньо у громадах, де буде оголошена примусова евакуація, проведуть опитування, аби з’ясувати, куди люди хочуть евакуюватися. На момент евакуації вони вже будуть знати місце, куди прямуватимуть. Окрім житла, людям допоможуть оформити одноразові виплати.

За словами Синєгубова, із Куп’янського напрямку самостійно евакуювалися близько 2000 людей, за рішенням Ради оборони Харківської області евакуювали понад 1000 людей, зокрема 300 дітей.

Окрім цього, евакуюватися рекомендують жителям Борівської громади Ізюмського району. Зокрема, це стосується селища Борова, яке також потерпає від російських обстрілів. Поки це просто рекомендація. Зараз у Борівській громаді мешкають 8900 жителів, 844 із них — діти.

«І, звичайно, будемо приймати рішення по Борівському напрямку, самому населеному пункту Борова. Це рішення буде поки що рекомендаційне. Для того, щоб люди все ж таки евакуювалися з цим напрямків, оскільки ворог продовжує їх обстрілювати. Він фактично не може вести війну проти наших Збройних сил, оскільки терпить поразки, однак він воює проти нашого цивільного населення. Заради збереження наших людей ми будемо приймати поки що по цьому напрямку рекомендаційні такі рішення. У випадку необхідності ми теж будемо надавати тимчасове помешкання як у Харкові, так і поза межами території Харківської області», — пояснив Синєгубов.

Нагадаємо, обов’язкову евакуацію у Куп’янському районі оголосили 9 серпня. Рішення стосується 53-х населених пунктів, які знаходяться близько до зони бойових дій. Це — лівий берег Куп’янської міської громади, Кіндрашівська, Дворічанська, Курилівська і Петропавлівська сільські громади.

29 вересня завершили евакуацію жителів села Синьківка Петропавлівської громади (за п’ять кілометрів на північний схід від Куп’янська), яка знаходиться на лінії фронту.

Джерело

Новости Харькова