У Фукса за борги забрали ТЕЦ у Харківській області

ТЕЦ-2 віддали у концесію понад десять років тому компаніям, які пов'язані з олігархами Фуксом і Абрамовичем.

Господарський суд Харківської області прийняв рішення про розірвання договору щодо передачі ТЕЦ-2 у концесію на 49 років.

Із позовною заявою до суду звернулася Харківська обласна прокуратура в інтересах держави і зокрема Міністерства енергетики України. Концесійний договір між структурами олігарха Павла Фукса і Україною щодо передачі у концесію державного підприємства ТЕЦ-2 «Есхар» був укладений у 2012 році на 49 років. Але минулого року Міненерго побачило численні порушення угоди, через що тисячі жителів Есхару залишились без тепла.

«Прокуратурою виявлено, що ТОВ-концесіонером допущено численні порушення умов вказаного договору, зокрема невиконання зобов’язань щодо своєчасної оплати концесійних платежів та страхування об’єкту концесії, а також незабезпечення підприємства вугіллям. Крім того, товариством з обмеженою відповідальністю допущено заборгованість за природний газ перед ТОВ ГК «Нафтогаз Трейдинг» на суму понад 126 млн грн, а також заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками підприємства та оператором ГРМ АТ «Харківгаз» за послугу розподілу природного газу на суму понад 40 млн грн тощо. Результатом такого недбалого ставлення став зрив опалювального сезону 2022-2023 у смт Есхар Чугуївського району Харківської області із кількістю населення понад 5 тис. осіб, оскільки підприємство здійснює комбіноване виробництво теплової та електричної енергії, і на теперішній час є єдиним та безальтернативним постачальником тепла споживачам», —  повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Триває строк на апеляційне оскарження.

Нагадаємо, державне підприємство «ТЕЦ-2 «Есхар» (Чугуївський район) побудували у 1930 році. Наразі його потужність складає близько 100 МВт.

Наприкінці жовтня 2011 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про включення «ТЕЦ-2 «Есхар» у перелік об’єктів, які можуть бути віддані у концесію. У розпорядженні було сказано, що концесіонер має, зокрема, збільшити обсяг виробництва, підвищити продуктивність праці й не скорочувати кількість співробітників, залучити інвестиції. За рік Верховна Рада дозволила приватизувати ТЕЦ.

У 2019 році Павло Фукс підтвердив, що придбав ТЕЦ-2 «Есхар» в інтерв’ю «Економічній правді».

На питання журналіста, чи купував він ТЕЦ-2, Фукс відповів: «Так. Я не у Бойка купував ТЕЦ-2, а у Юлія Іоффе. Вона їм не потрібна. У них же є харківська ТЕЦ-5. Вони порахували, що немає вугілля, і це буде проблема, тому що вугілля антрацитної группи залишилось на тому боці. А я за хорошу ціну купиі і взяв на себе ці ризики. Я цим дуже задоволений». 

Раніше «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» постачала вугілля на «ТЕЦ-2 «Есхар». Директор цієї компанії — Олександр Данилюк, засновники — офшорні компанії «Леттаєр Бізнес Корп.» із Сейшел та «Ко-Інвестментс Лтд», зареєстрована у Белізі. Кінцеві бенефіціарні власники компанії — Олександра Нікітіна та Дар’я Гасан, дочка депутатки Харківської обласної ради. Фактичним власником компанії є Павло Фукс. Він викупив «ТЕЦ-2 «Есхар» у колишнього заступника голови Міністерства енергетики та вугільної промисловості та екснардепа Юлія Іоффе (входив до оточення лідера опозиційного блоку Юрія Бойка). Тоді Фукс скуповував активи, які раніше належали оточенню біглого Віктора Януковича.

Станом на 2019 рік у склад «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» входила філія «Шахтоуправління з видобутку та збагаченню вугілля» та «ТЕЦ-2 «Есхар». Тоді у «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» заявляли, що планують реконструювати «ТЕЦ-2 «Есхар» — установити новий паровий котел та обладнання для очищення димових газів.

15 березня 2023 пресслужба Павла Фукса повідомила KharkovNEWS.info, що він уже кілька років не має стосунку до ТЕЦ-2 «Есхар». Судячи з офіційної відповіді, 4 червня 2020 року право власності Фукса скінчилося і керівництво ТЕЦ мало ініціювати внесення змін в реєстр. У команді Фукса говорять, що ніякого бізнеса на території Харківської області в нього наразі немає. 

Павло Фукс був тісно пов’язаний цим бізнесом із іншим харків’янином, колишнім нардепом від ОПЗЖ Ігорем Абрамовичем. 

Джерело

Новости Харькова