Вважав, що наступ буде успішним: справу голови СБУ Харківщини передали до суду

До суду передали обвинувальний акт.

Роману Дудіну загрожує довічне ув’язнення.

До суду передали обвинувальний акт стосовно колишнього начальника управління Служби безпеки України у Харківській області Романа Дудіна. Його обвинувачують у державній зраді та правопорушеннях проти порядку несення військової служби.

Слідство встановило, що Дудін напередодні 24 лютого 2022 року знав про те, що існує висока ймовірність нападу Росії на Україну, попри це зайнявся саботажем.

«Вважаючи, що наступ буде успішним й сподіваючись, що це буде враховано окупаційною владою рф, керівник спецслужби прикордонного регіону зайнявся підривною діяльністю проти України, що заподіяла шкоду обороноздатності та державній безпеці», — повідомили у Державному бюро розслідувань.

Зокрема, у перші дні повномасштабної війни Дудін спробував усунути голову Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова від виконання обов’язків для того, щоб спробувати захопити державну владу на Харківщині. Крім того, дискредитував чинну владу Харкова й області через засоби масової інформації, надавав неправдиву інформацію, намагався паралізувати органи безпеки Харківської області.

Окрім цього, Дудін наказав особовому складу управління СБУ у Харківській області залишити будівлю СБУ й поїхати з Харкова, створив умови для здачі російським окупантам зброї, боєприпасів, засобів для бойових дій та засобів індивідуального захисту військових, які знаходилися в адмінбудівлі СБУ у Харкові. Сам Дудін також залишив місце несення служби під час воєнного стану, жодних поважних причин для цього не було.

Дудіна обвинувачують за ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби) і ч. 4 ст. 402 (непокора) Кримінального кодексу України. Його загрожує довічне позбавлення волі.

Фото: Офіс генпрокурора

За інформацією Державного бюро розслідувань, захист Дудіна намагався затягнути процес передачі справи до суду.

«Працівники ДБР завершили досудове розслідування у березні поточного року, після цього тривав процес ознайомлення обвинуваченого з матеріалами справи. Після завершення досудового розслідування сторона захисту намагалась затягувати процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, хибно вважаючи, що це призведе до порушення процесуальних строків та, як наслідок, дозволить уникнути відповідальності. Однак слідчими за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора було обмежено сторону захисту та вжито заходів щодо недопущення порушення розумних строків досудового розслідування», — розповіли у Держбюро розслідувань.

Як писав KharkovNEWS.info, Президент України Володимир Зеленський звільнив начальника УСБУ в Харківській області Романа Дудіна 29 травня 2022 року, після приїзду до Харкова. Зеленський зазначив, що Роман Дудін не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни. Після звільнення Дудін опублікував кілька відео, де заявляв, що його «знесли» недоброзичливці. Власну провину не визнавав. Романа Дудіна затримали в одній з областей на заході України.

Джерело

Новости Харькова