Втратили половину клієнтів. Як працюють кафе та ресторани Харкова

Найважчі часи ресторатори пережили восени під час тривалих блекаутів.

За даними міськради, у Харкові працюють близько 50% від довоєнної кількості закладів ресторанного бізнесу. Ті, що не припиняли роботу, мають великі труднощі з оплатою комунальних послуг, бо заборгували за газ і електрику ще з початку війни.

Половина закладів Харкова не пережили війну — зачинились або переїхали у більш спокійні регіони. Ті, що лишились, намагаються повернути клієнтів, купляють генератори, продовжують волонтерити та навіть намагаються влаштовувати концерти. 

Менше відвідувачів та працівників

Заклади громадського харчування зараз розподілені по місту дуже нерівномірно. Найбільше кафе та ресторанів працюють у саду Шевченка:  «Кристал», «Той самий Баранчик», «Villa Tartufo», «Ті Амо», «Зоопарк». У віддалених районах, наприклад, поблизу метро «Героїв Праці», їх майже немає: нещодавно у 524-му мікрорайоні відновили роботу «Кулиничі», але відвідувачів там мало — в основному люди беруть хліб та смаколики на виніс. Мережі швидкого харчування в цілому почуваються краще, ніж маленькі кафе.

«Частково клієнти повернулися, торгівля зараз  — на 40% менша довоєнного рівня, клієнтів — приблизно десь половина. У деяких районах краще, десь гірше. Приблизно 30% наших співробітників поїхали з міста, 70% залишились і працюють», — так оцінює ситуацію директорка мережі Good Time Валентина Даниленко.

В інших сегментах ринку ситуація з відвідувачами — ще гірша. За оцінкою директорки ресторану «Пробка» Олександри Рудь, пити пиво до них зараз ходить на 60% менше людей людей, ніж до війни. Вона пов’язує це з тим, що в місті стало менше людей, крім того, увечері в Харкові темно, а це не сприяє прогулянкам.

До ресторанів повертаються вечірки. Фото: «Пробка»

«Відвідувачів зараз відсотків 40 від довоєнної кількості. Далеко не всі люди повернулися, до того ж, вимикають світло. У нас є генератори і світло в нас є, але ж на вулиці його немає — у темряві люди не хочуть виходити. Не всі люди мають роботу, а ті, хто має, не поспішає витрачати гроші на веселощі та розваги. Все це відновиться не відразу після перемоги, треба, щоб пройшов якийсь час», — так оцінює ситуацію рестораторка.

Якщо влітку та восени заклади харчування намагалися просто відчинитися та почати роботу, зараз ресторатори змушені думати над тим, чим привабити відвідувачів, які за час війни відучилися ходити в ресторани. «Пробка» поступово повертає концерти. Вечірки та виступи кавер-гуртів почали проходити в ресторані ще влітку, у грудні на гастролі приїхали справжні зірки — гурт «Скрябін», днями виступатиме «Друга ріка». 

Повернулися до концертів і в ресторані «Альтбір». Тепер, щоправда, вечірки розпочинаються не о 20:00, як у мирний час, а ще засвітло, о 16:00. Привабити клієнтів у цьому ресторані намагаються знижками на караоке-бар. Проходять концерти і в пабі Kefir. Більшість і з них — благодійні, на підтримку ЗСУ. У цьому закладі вирішили дати суттєву знижку на ланч для військових, поліцейських та рятувальників, тому в обідні часи паб не простоює. 

Комунальні борги та волонтерство

Волонтерською діяльністю на початку війни займався майже кожен заклад харчування, який лишився працювати в Харкові. За даними міськради, 13 із них досі продовжують готувати безкоштовні обіди для військових, рятувальників, лікарів. 

Навесні міський голова Ігор Терехов пообіцяв, що спише борги за комунальні послуги волонтерським організаціям. 

«У нас є волонтерські пункти, де готується їжа, шиється обмундирування та інше. Ми активно допомагали цим волонтерам — забезпечували продуктами для приготування їжі, давали пальне для розвезення готової продукції. Якщо це волонтерський хаб такої спрямованості, то ми можемо дати й пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг — це стосується водо- та теплопостачання, водовідведення, вивезення сміття. Це ми можемо взяти на себе. Щодо електроенергії та газу — підпишемо листи та звернемося до відповідних компаній, які надають ці послуги», — пообіцяв міський голова.

Деякі послуги дійсно надали безкоштовно. За словами Олександри Рудь, ресторан не платив за воду, каналізацію та вивезення сміття з лютого по червень 2022 року. Але за електроенергію та газ квитанції продовжували надходити. 

«Ми мали величезні борги, до двох мільйонів гривень за увесь період з лютого і по липень. Увесь час ми готували обіди, взимку і на початку весни ще й було холодно, тому витрачалося багато газу і світла. Коли ми отримали квитанції за комунальні послуги, це було шоком. З лютого по червень нам списали борги за воду, каналізацію, вивіз сміття. Але «Харківміськгаз» та «Харківоблнерего» відмовилися списувати борги. Це акціонерні товариства, ніхто нічого не може зробити. Газовики вимагали негайного погашення боргу, довелося позичати гроші, щоб газ просто не відключили. «Харківоблнерего» пішли на розстрочку, борги розписали до кінці року, ми їх виплатили», — розповідає директорка «Пробки».

У Харкові відкриваються нові заклади. Коля Сєрга у волонтерському кафе «Люди». Фото: Люди/Instagram

Іншим кафе відмовили навіть у списанні боргів за послуги комунальних підприємств. У такій ситуації опинилася кав’ярня «Пакуфуда», де з початку війни і дотепер випікають хліб для військовослужбовців. У листопаді минулого року власники кав’ярні навіть змушені були звернутися до своїх постійних гостей з проханням «задонатити на комуналку».

«Перші 5 місяців війни в Україні наші проекти не отримували прибуток, а комунальні платежі нараховувались, у списанні їх нам відмовили. Наразі маємо великий борг, який досі не можемо покрити своїми силами», — пояснили власники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька тисяч харківських підприємців закрили свій бізнес

Попри труднощі з оплатою комунальних послуг та невелику кількість клієнтів, харківські ресторатори в основному намагаються ще й допомагати військовим та цивільним. Зараз це вже, як правило, не безкоштовні обіди, а в основному збори на ті чи інші потреби підрозділів. У липні харківські волонтери, які до війни працювали в ресторанній галузі, а в перші місяці повномасштабного вторгнення готували обіди, відкрили власний кафе-бар «Люди». Під час війни у місті відчинилося ще кілька закладів. “Vilena’s Pies & Burgies” планували почати роботу у лютому 2022 року. Планам завадила війна, але все ж таки заклад відчинився наприкінці серпня. Серед новачків на ресторанному ринку — «Кава-медіа», BUNKER BAR, “Трипіччя”.

Про прибутки, за словами рестораторів, поки не йдеться, вони будуть можливі вже після завершення воєнного стану.  За даними аналітичного центру «Ресторани України», війна удвічі-утричі зменшила платоспроможну аудиторію ресторанної галузі, у той же час, знизила конкуренцію. За прогнозами аналітиків, у найближчий час матимуть успіх ресторани швидкої їжі (McDonalds у Харкові не працює, тож у різноманітних бургерних є шанс), ресторани, що працюють на доставку, паби та бари у підвалах.

Джерело

Новости Харькова