«Волонтерки» у Харкові поменшає. Як нові правила ввезення гуманітарних вантажів вплинуть на допомогу армії та тилу?

З 1 грудня в Україну буде важче завезти "гуманітарку".

Завозити в Україну гуманітарну допомогу буде важче. Це стосується як вантажів для цивільних, так і дронів, запчастин, турнікетів для військових. Уряд змінює правила митного оформлення «гуманітарки».

З 1 грудня вступає в силу постанова Кабміну №953. Вона передбачає створення електронних декларацій для гуманітарних вантажів та подачу звітів про її розподіл. Нові правила запровадили, аби боротися з шахраями та недобросовісними підприємцями, які під виглядом «гуманітарки» завозять до країни товари на продаж. При цьому життя справжніх волонтерів значно ускладниться.

Уп`ятеро важче

Зараз в Україні діє спрощена система ввезення гуманітарних вантажів. Для цього волонтеру потрібно зробити всього кілька кроків: отримати запит від військової частини або від цивільного хабу, організувати збір коштів і придбати або безкоштовно отримати від закордонних фондів необхідні речі, перевезти через кордон і віддати військовим або цивільним, і на фінальному етапі — отримати від них фотозвіт і, за можливості, акти прийому-передачі.

З 1 грудня все це буде у п`ять разів важче, бо кількість дій, які треба зробити волонтеру, з чотирьох пунктів зросте до 20. Основна зміна полягає в тому, що необхідно буде все декларувати в електронному вигляді і звітувати за кожну передану європейцями цукерку.

Волонтерські організації повинні зареєструватись на платформі «Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги». На цьому ресурсі необхідно вносити інформацію про кожну партію гуманітарної допомоги, проводити інвентаризацію, а потім звітувати про розподіл допомоги з актами прийому-передач.

Фотозвітів буде вже недостатньо. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Волонтери кажуть, що найбільше це ускладнить роботу тим з них, хто працює з військовими, адже отримати запит з печаткою та підписом і такий самий акт від бригади, що перебуває в бою під Куп’янськом або під Бахмутом, здебільшого неможливо.

«У тій мірі, у якій ми нашу діяльність зараз здійснюємо, ми не зможемо працювати. Знаючи, який є зв’язок з військовими частинами, як з ними проходить комунікація, ми не зможемо це правило виконувати  повною мірою», — розповів KharkovNEWS.info організатор волонтерського штабу «Культурний Шок» Олег Каданов.

У волонтерів, що підтримують цивільних, теж буде багато мороки, бо тепер їм треба проводити інвентаризацію та оцінювати кожен предмет з гуманітарного вантажу. У фурі з допомогою може бути і 10 000 одиниць продуктів, засобів гігієни або одягу — усі їх треба облікувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сховати армію. Як у Харкові плетуть маскувальні сітки

«Їх треба перерахувати, поставити оціночну вартість, перевірити наявність строків використання, бо є порядок, за яким має проходити утилізація прострочених товарів. До того ж, міжнародні донори не завжди юридичні особи. Іноді це громади чи просто звичайні люди, які приносять допомогу в хаби. Часто вони передають вживані речі, які важко облікувати та оцінювати», — пояснила KharkovNEWS.info керівниця Центру розвитку громадянського суспільства Валерія Гонтар.

Оскільки кількість бюрократичних кроків зростає, значить, на збір та створення необхідних документів піде більше часу, і запити від військових і цивільних про допомогу волонтери виконуватимуть значно повільніше.

Постанову треба допрацювати

Невеликі волонтерські організації та фонди після 1 грудня, скоріше за все, не зможуть займатися доставкою гуманітарної допомоги, а великі змушені будуть ставати ще більшими.

«Оформлення гуманітарних вантажів займатиме набагато більше людино-годин. Треба буде знаходити ресурси і по часу, і по людях, які зможуть будуть окремо займатися цим, хоча б на першому етапі», — прокоментувала KharkovNEWS.info очікувані зміни директорка благодійного фонду «Харків з тобою».

Втім, волонтери далеко не завжди виступають категорично проти нововведень. Адже недобросовісні ділки часто зловживають спрощеною схемою ввезення вантажів, а електронний документообіг мав би ускладнити їм цю справу.

«Я поки що не готова ані обурюватись, ані вітати нововведення. Посилення обліку гуманітарних вантажів має бути. Для мене зручно швидко зробити документи, але це ж не тільки для мене, а й для людей, що користуються спрощеною системою з якоюсь поганою метою. Добре було б придумати якийсь проміжний варіант, щоб це було складніше ніж зараз, але не так складно, як пропонується», — каже Олена Рофе-Бекетова.

Артем Фісун:»Виконання нових правил неможливо проконтролювати». Фото зі сторінки волонтера у Facebook

Шукати проміжний варіант пропонує й  Артем Фісун, досвідчений волонтер, який з 2014 року передає допомогу військовим.

«Мені відомі факти, коли підприємці завозять різні продукти з Європи під виглядом гуманітарної допомоги, а потім ці продукти йдуть на ринок. Я згоден, що це треба приводити до більш-менш чітких та визначених правил, аби проконтролювати це, як хочуть представники влади. Але я не впевнений, що такі жорсткі умови будуть реально працювати», — впевнений Артем Фісун.

Волонтер Гліб Леонтьєв зареєстрував на сайті Президента України петицію з проханням відтермінувати вступ в силу дію постанови на 6 місяців, а за цей час сформувати Робочу групу за участю волонтерів, чиновників, громадських діячів, та розробити нові правила електронного декларування гуманітарних вантажів, які б не ставили під загрозу існування волонтерського руху, завдяки якому зараз виживають і фронт, і тил. Вона майже набрала необхідну кількість голосів.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова