Виплати ВПО: майже утричі менше переселенців отримують гроші у Харківській області

У регіоні зареєстровано понад 520 000 переселенців.

Переселенці ще можуть подати заяви на отримання допомоги на проживання.

На сьогодні у Харківській області зареєстровано 528 000 внутрішньо переміщених осіб. Із них до 1 березня фінансову допомогу на проживання отримували 320 000 людей. Проте після зміни порядку отримання такої допомоги гроші стали отримувати у 2,7 рази менше людей — 118 000. Про це повідомила виконуюча обов’язки директора департамента соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації Тетяна Печура.

«З 1 березня порядок дії цієї допомоги змінено. Вона залежить сьогодні від сукупного доходу сім’ї. Тому кількість сімей внутрішньо переміщених осіб, які отримують таку допомогу, у нас сьогодні складає 118 000. Але управлінням соціального захисту продовжується робота із внутрішньо переміщеними особами, які подають заяви, і на підставі цих заяв і документів, які надають внутрішньо переміщені особи, продовжується визначення категорій сімей, які також мають право на цю допомогу», — розповіла Тетяна Печура.

До кінця березня та протягом квітня управління соцзахисту та центри надання адміністративних послуг прийматимуть заяви від переселенців, яким не подовжено виплати. Їх розглянуть та у разі, якщо людина підходить під категорію, якій належать виплати, нарахують допомогу із 1 березня незалежно від дати подання заяви. Допомогу призначать до 1 травня.

Нагадаємо, допомога на проживання для ВПО складає 3000 гривень для людей з інвалідністю і дітей та 2000 гривень — для дорослих.

З 1 березня 2024 року допомога на проживання автоматично призначена на 6 місяців найбільш вразливим категоріям переселенців:

  • пенсіонерам, у яких станом на 01.01.2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн;
  • людям з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Як писав KharkovNEWS.info, із 1 березня держава припинила матеріально підтримувати частину переселенців. Для пенсіонерів та соціально незахищених людей нічого не змінилося.

Джерело

Новости Харькова