Віцечемпіонка світу отримала підозру від СБУ за очікування окупації Харкова

20-річна Діана Гвагвалія публічно виправдовувала російську агресію.

СБУ заочно повідомила про підозру 20-річній колишній мешканці села Байрак Ізюмського району Діані Гвагвалія.

Уродженку Харкова підозрюють у публічному виправданні збройної агресії Російської Федерації проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Про це стало відомо з сайту Офісу Генпрокурора України.

Після успішного контрнаступу ЗСУ на Харківщині у вересні минулого року Гвагвалія виїхала до Росії, — повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

Як йдеться у підозрі, 1 березня 2023 року Гвагвалія на проросійському телеграм-каналі “Малькевич Live” (запис прямого ефіру також транслювався на телеканалі “Санкт-Петербург” та інших каналах, що ведуть мовлення на тимчасово окупованих територіях України) Гвагвалія відповіла на запрошення переїхати на постійній основі до РФ. “Можно, но, как бы, я на третьем курсе, я жду освобождения Харькова очень сильно. Домой, как бы, хочется. Я верю в эту победу”.

В Інституті Бокаріуса стверджують, що в цьому висловлюванні «міститься інформація щодо виправдовування, підтримку та схвалення збройної агресії Російської Федерації проти України».

Текст підозри СБУ. Скрин з сайту Офісу Генерального прокурора України

В етері Діану представили як спортсменку та головного спеціаліста так званого “Савинского ТО ВГА Изюмского района Харьковской области”.

Як зауважують експерти ХАЦ, Гвагвалія дійсно є спортсменкою. У 2021 році вона стала срібною призеркою чемпіонату світу з пауерліфтингу серед дівчат у Швеції та виконала норматив “Майстер спорту України”. Зараз російські пропагандисти титрують її як “майстра спорту російської федерації”.

Тоді Гвагвалію з цим привітав мер Балаклії Іван Столбовий, якому теж оголосили заочно підозру за співпрацю з росіянами.

Також у травні 2021 року Гвагвалія стала чемпіонкою та рекордсменкою чемпіонату України з класичного пауерліфтингу.

«На момент ефіру на пропагандистському телеграм-каналі Гвагвалія була студенткою третього курсу кафедри атлетизму та силових видів спорту Харківської державної академії фізичної культури. Гвагвалія це сама і підтвердила, зазначивши, що навчається дистанційно і підключається до занять, але коли чує погане про росію, відразу відключається», — пише ХАЦ.

Станом на зараз невідомо, чи є Гвагвалія студенткою українського вишу.

Тим часом слідчий відділ управління СБУ у Харківській області опублікував на сайті Офісу Генпрокурора повістки про виклик Діани Гвагвалія на 25,26 та 27 вересня для вручення письмового повідомлення про підозру. 

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові затримали ще одного пропагандиста Росії у соцмережах. Чоловіка затримали.

Джерело

Новости Харькова