Ветеран вимагає звільнити керівника Харківської МСЕК

Дмитрові Олійнику у Харкові призначили III групу інвалідності, із чим він не погодився.

Дмитро Олійник вимагає від Харківської обласної ради звільнити керівника Медико-соціальної експертизи та голову комісії, яка відмовила йому у наданні другої групи інвалідності.

За його словами, питання не хочуть виносити на засідання профільної комісії і надалі — на сесію облради.

«Ситуація дійшла до абсурду, тому що це питання, не планують виносити на розгляд постійної комісії з питань охорони здоров’я! Представники Офісу Президента України в особах Олега Синєгубова і Тетяни Єгорової-Луценко не зробили ще жодної заяви з цього приводу, і на мою думку, вирішили замовчувати скандальну ситуацію із Харківською МСЕК. Не вийде зробити вигляд наче цієї ситуації не було, тільки через те, що я вже отримав інвалідність!», — написав у своєму Facebook Олійник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За фіктивну довідку про інвалідність у Харкові судитимуть голову районної медкомісії

Нагадаємо, Дмитро Олійник обороняв Харків, отримав поранення ноги під час оборони школи №134 у Харкові, переніс 15 операцій. Отримав третю групу інвалідності. 

У жовтні ветеран розповів про те, що намагався отримати другу групу інвалідності у Медико-соціальній комісії, однак голова комісії Лариса Бунічева йому відмовила. 

«10 жовтня у мене була призначена комісія, на яку я з’явився. Зайшов до кабінету, зняв одяг, показав наслідки поранення та 15 операцій. Її враження було таке: «Візуально у вас нога є, то у вас третя група». Коли мені рятували ногу, то пропонували її ампутувати, і я міг би бігати на біопротезі. Вона сказала: «Потрібно було це зробити, тоді б була друга група», — розповідав Олійник «Суспільному».

Надалі питання із переглядом групи інвалідності мала ухвалювати комісія у Києві, оскільки у Харківської обласної МСЕК «виникли питання» й вона переслала документи у столицю. На ситуацію відреагували у Міністерстві охороні здоров’я України. Там заявили, що у Харківській обласній МСЕК проведуть перевірку, а у 2025 році усі МСЕК ліквідують та повністю змінять підходи до проведення експертизи та встановлення групи інвалідності.

Бунічева заперечувала слова Олійника. Вона запевняла, що лише зачитала ветеранові пункт закону.

«Послухайте, ми можемо таке сказати? На основі чого? Ми маємо право сказати таке хворому такими словами? Ні. Ми можемо тільки прочитати пункт закону. Ось його і зачитали, — сказала Бунічева. — Згідно з документами, які він приніс нам, після огляду йому повідомили, що у нього буде третя група. Він був з цим не згоден. У такому випадку у нас є наказ, там є пункт, де ми можемо надсилати документи на консультацію без винесення рішення, не ставлячи групу інвалідності до Київського МСЕК. Про це ми повідомили хворому. Але він був категорично проти, щоб ми надсилали документи. Хоча ми йому пояснили, що це в його користь».

Дмитру Олійнику вдалося отримати другу групу інвалідності. Проте Київська МСЕК спочатку хотіла встановити йому таку групу на два роки. За словами одного з членів комісії, це звичайна процедура для тих, кому уперше визначають групу інвалідності. Згодом члени комісії попросили усіх вийти з кабінету та потім покликали ветерана й дали йому документ, який свідчить про встановлення другої групи інвалідності без терміну переогляду.

«Вони дослідили весь пакет документів, весь перелік діагнозів, визначили, що поранення пов’язане зі захистом Батьківщини й надали другу групу інвалідності без терміну переогляду. Це так мало бути з самого початку. Вони мене постійно «футболили» з однієї клініки в іншу, мені ніхто ці кошти не надавав, щоб я їздив до Львова, Києва», — розповів Олійник.

На той час порушень із боку голови Харківської обласної МСЕК Лариси Бунічевої виявлено не було й вона продовжувала перебувати на робочому місці.

Джерело

Новости Харькова