Верховна Рада запропонувала Первомайському нові назви

Жоден із варіантів, який подало місто, не сподобався членам комітету.

Жителям Первомайського пропонують проголосувати за один із варіантів: Янголів, Златопіль або Звитяжний.

На засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 20 березня не підтримали варіанти назв для Первомайського, яке подало місто, — Добродар, Холоднояр та Хлібодар. Місту запропонували організувати ще одне громадське слухання, проте винести на обговорення інші три назви. Про це повідомив мер Первомайського Микола Бакшеєв.

«Щодо нашого міста у комітету виникли заперечення стосовно назв, які перемогли в наших громадських слуханнях. Жодна з трьох назв — Добродар, Холоднояр, Хлібодар — не була підтримана з тих чи інших причин. У свою чергу надійшла пропозиція взяти наступні три назви за рейтингом попереднього відбору і втретє провести голосування серед населення з метою обрання однієї з трьох запропонованих назв. Серед них — Янголів, Златопіль, Звитяжний», — розповів Бакшеєв.

Громадське обговорення розпочинається 22 березня і триватиме до 31 березня включно. Жителі можуть долучитися до нього на платформі EDEM за посиланням тут, або у Центрі надання адміністративних послуг. Для того, щоб проголосувати у ЦНАПі, потрібно взяти з собою паспорт. ЦНАП працює із понеділка по четвер із 8:00 до 18:00, із п’ятниці по неділю — із 8:00 до 16:00.

Після завершення голосування, 1 квітня, у Первомайські міській раді відбудеться засідання топонімічної комісії, яка підіб’є підсумки голосування. Протокол, де буде прописаний новий варіант назви міста, передадуть Верховній Раді України. Жителів закликають взяти участь у громадському обговоренні.

«Це наш останній шанс якось вплинути на перейменування та обрання нової назви. Знаємо, що без нас рішення все одно буде розглянуто та прийнято Верховною Радою, бо це, як я сказав раніше, — процес невідворотній. Тому, шановна громада, не зволікайте та не будьте байдужими. Приділіть двадцять хвилин свого дорогоцінного часу та візьміть участь в обговоренні щодо обрання нової назви для нашого міста», — звернувся Микола Бакшеєв.

Як писав KharkovNEWS.info, у Первомайському проводили голосування за нову назву міста наприкінці січня 2023 року. Топонімічна комісія відібрала 15 варіантів назв міста, за які могли голосувати мешканці. Після другого туру найбільше голосів набрав Добродар. Однак на сесії депутати провалили голосування.

За два місяці, 29 червня, Микола Бакшеєв знову виніс на голосування питання щодо надання Первомайському назви Добродар. Однак і цього разу голосів не вистачило. У липні у Первомайському почали нове громадське опитування. Найбільше голосів знову віддали назві Добродар. Однак на сесії 27 липня депутати не підтримали нову назву. Після цього питання неодноразово виносили на розгляд сесії, проте депутати не хочуть обирати нову назву місту. Голосування зривали опозиційні депутати від колишньої проросійської «ОПЗЖ» та представники «Блоку Кернеса». 25 січня 2024 року голосування знову було провалено.

Джерело

Новости Харькова