В озері у передмісті Харкова виявили збудника холери

Водойму закрили для купання.

Пробу води, у якій знайшли збудника холери, додатково перевіряють у Києві.

Співробітники Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили у 2023 році 176 проб води на наявність у ній збудника холери. Патогенного холерного вібріона не виявили, однак під час серпневого дослідження проби води з Основ’янського водоймища збудника таки знайшли. Тому відпочивати, купатися, ловити рибу та брати воду з Основ’янського водоймища заборонено, оскільки це небезпечно для здоров’я. Остаточну відповідь щодо можливості купатися мають надати у Києві.

«До визначення вірулентності культури (можливості викликати масові захворювання), яке на теперішній час проводиться референс-лабораторією особливо небезпечних інфекцій державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (м. Київ), введені обмеження на водокористування Основ’янським водоймищем», — зазначили у Центрі контролю та профілактики хвороб.

Холерний вібріон належить до грам-негативних бактерій, є збудником, що спричиняє холеру. Хвороба характеризується багаторазовими водянистими випорожненнями та блювотою, через що виникає зневоднення організму. Холера може призвести до смертельних наслідків.

Найчастіше холера передається водним шляхом. Улітку спостерігаються найбільш сприятливі умови для розмноження збудників холери у водоймах.

Як писав KharkovNEWS.info, вода з джерел у Харкові не відповідає нормам. Спеціалісти перевірили 12 каптажів у місті. Вода без відхилень за мікробіологічними показниками була лише у чотирьох випадках. Санітарно-хімічні відхилення були у трьох каптажах.

Джерело

Новости Харькова