В Ізюмі створять лікарняне містечко на місці знищеної росіянами лікарні: проект готовий

Будівельні роботи мають розпочати цього року.

В Ізюмі завершуються підготовчі роботи до відновлення центральної лікарні, яку знищили росіяни. 

Проект нового лікарняного містечка уже готовий, він має пройти експертизу. Про це KharkovNEWS.info повідомив начальник Ізюмської військової адміністрації Валерій Марченко. Проектом опікується Фонд Першої леді України Олени Зеленської, цього тижня в Ізюмі побували представники Агентства міжнародної технічної експертизи Expertise France. Разом із першим заступником міністра охорони здоров’я України Сергієм Дубровим вони відвідали пошкоджену лікарню.

Французька делегація оглянула масштаби руйнувань, стан наявного медобладнання та поспілкувалась з медиками.

«В Ізюмі практично немає будівель, які б не зазнали пошкоджень або руйнування внаслідок обстрілів та бомбардувань москальських виродків, не стала виключенням і вся медична інфраструктура міста. Незадовго до окупації відремонтована районна лікарня, з новеньким компʼютерним томографом, сучасними операційними та відділенням інтенсивної терапії перетворились на гори будівельного сміття та брухту. Але і під час окупації заклад не зупинив свою роботу, а співробітники не перейшли на бік окупанта. Зараз у лікарні, навіть попри пошкодження, надається медична допомога. Також забезпечено критичну потребу кадрового складу, лікарських засобів, розхідних матеріалів та обладнання», – зазначив Сергій Дубров.

Французькі експерти і представники МОЗу відвідали лікарню. Фото: МОЗ.

Як тільки закінчиться експертиза проекту, розпочнеться відновлення лікарні. Валерій Марченко має надію, що це стане можливим уже цього року. Скільки грошей вдалося зібрати завдяки залученню міжнародної спільноти, в Ізюмі не знають. Чи вистачить цих грошей, також невідомо. У місті сподіваються, що на місці лікарні з’явиться сучасне лікарняне містечко, де усі мешканці міста зможуть отримати будь-які медичні послуги. У місто уже повернулася майже половина населення, 25 000 людей.

«Ми хочемо, аби це було лікарняне містечко. Щоб тут була і лікарня, і поліклініка, і протитуберкульозний диспансер, і венерологічний диспансер. За проектом старий корпус лікарні демонтують, на його місці буде новий, де розмістяться поліклініка і відділення сімейної медицини, а лікарня буде у новому», — говорить Марченко.

Французькі експерти з технічної допомоги ознайомились з проєктом реконструкції лікарні, обговорили черговість завдань. За словами представників Expertise France, в основі відбудови лікарні має бути доступність її послуг. Щоб люди, які звертатимуться за допомогою, могли її отримати швидко і якісно.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в місті Ізюм, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її. Це — опорна лікарня для кількох районів області, у якій щорічно лікувалися майже 150 000 людей. Тепер її треба відновити з руїн. Нагадаємо, російські окупанти зруйнували лікарню і знищили комп’ютерний томограф. Проект відбудови лікарні розробляв  «Інститут «Харківпроект».

Джерело

Новости Харькова