Терехов розповів, що буде з обстріляною нафтобазою у Харкові

На нафтобазі тривають перевірки.

Ліквідація наслідків витоку нафтопродуктів триває понад місяць.

Перевірка нафтобази у Немишлянському районі, з якої через російський обстріл 9 лютого витекли нафтопродукти, триває. Чи дозволять приватній нафтобазі надалі працювати, поки невідомо. У місті також продовжують перевіряти інші небезпечні об’єкти. При виявленні порушень їх роботу заборонять, обіцяє харківський міський голова Ігор Терехов.

«Це нафтобаза, яка належить приватному підприємству. Сьогодні тривають перевірки цієї нафтобази, і будемо вирішувати її долю після закінчення цих перевірок, які зараз тривають, — сказав Терехов. — Ми вирішили це питання [щодо перевірок інших небезпечних об’єктів — ред.]. Сьогодні працює спеціально створена комісія. Вона була створена, ми провели спеціальну нараду, ми створили комісію, до якої залучили працівників ДСНС, правоохоронних органів, місцевої влади для того, щоб перевірити всі потенційно небезпечні об’єкти, які розташовані в місті Харкові. Сьогодні така робота триває. І в разі необхідності ми будемо забороняти працювати таким об’єктам, якщо вони будуть нести потенціальну небезпеку для життя людей».

У місті продовжують боротися з наслідками витоку нафтопродуктів. За словами мера, на ділянках витоку нафти знімають старий ґрунт і влаштовують новий. Для очищення річок від нафтопродуктів використовують реагенти.

«Ми працюємо сьогодні над локалізацією тих жахливих наслідків, які були після влучання в нафтобазу. Сьогодні знімаємо ґрунт, складуємо його у спеціальні контейнери. Крім цього, завозимо новий ґрунт, закупили спеціальні реагенти, які зараз працюють, і хочу сказати, дуже добре працюють. Бо в наших річках забруднення зовсім інше, ніж було, до того, як ми цей реагент придбали. Ведемо планові роботи і працюємо для того, щоб якнайшвидше локалізувати всі наслідки, які накоїли російські агресори», — розповів мер Харкова.

Як писав KharkovNEWS.info, Росія вдарила «шахедами» по Немишлянському району Харкова пізно увечері 9 лютого. Було влучання у нафтобазу, стався витік палива та пожежа у приватному секторі. Загинули семеро людей, троє отримали поранення. Із резервуарів нафтобази витекло щонайменше 4000 тонн паливних матеріалів. 

Через витік палива забруднені кілька річок. Неподалік Харкова екологи виявили велику нафтову пляму. У річках Харківщини блокують поширення нафти. У Харкові у питній воді виявили нафтопродукти.

Відомо, що земельна ділянка, де розташована нафтобаза, належить місту. Воно віддавало її в оренду кільком власникам. За призначенням це землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Ділянки орендувало ТОВ «ХАДО-ХОЛДІНГ», потім ТОВ «ХНБ-РЕЗЕРВ», однак строк оренди закінчився ще у 2015 році. Орендар у 2010 році змінився номінально, бо директором ТОВ «ХАДО» та ТОВ «ХНБ-Резерв» є одна й та сама людина, Валерій Єськов. 

Слідчі мають з’ясувати, чи усі резервуари на нафтобазі були легальними. За кілька днів після обстрілу голова Немишлянської адміністрації Тетяна Мироненко повідомила, що до власників нафтобази є питання, адже резервуарів у якийсь час стало більше.

Джерело

Новости Харькова