«Ночувати тут більше не буду»: жителі Київського району Харкова — про нічний удар РФ 10 травня

За інформацією: Суспільне Харків.

Наслідки російського влучання по Київському району Харкова, 10 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

У Харкові внаслідок російського удару близько 03:20 10 травня зайнялися пожежі на півночі міста. Росіяни поцілили по приватному сектору: горіли два будинки, пошкоджень зазнали ще 12. 11-річна дівчинка та 72-річна жінка зазнали гострої реакції на стрес і легких тілесних ушкоджень.

З початку травня по мікрорайону Великій Данилівці росіяни цілили двічі: 1 травня скинули на приватний сектор керовану авіабомбу, розповідає місцева жителька Олена Василець. Того дня росіяни влучили поруч з її ділянкою.

Під час удару вночі 10 травня жінка спала вдома.

"Прокинулася від вибуху. Сильний вибух. У мене двері заблокувало, не могла вийти. Чоловік їх потім розблокував. Ми побігли до підвалу, просиділи там півтори години, бо були ще повітряні тривоги", — каже Олена Василець.

В нас усе (увесь фасад — ред.) було зашито ДСП. Тепер наново це треба робити.

Олена розповідає, вони з чоловіком збиралися відновлювати будинок, проте після нічного влучання вже не впевнені в цьому. Подружжя переїде до рідних у Харкові: "Ночувати тут більше не буду".

Олена Василець. Суспільне Харків/Дарія Нематян

Будинок іншої місцевої жительки, Віти, розташований поруч із місцем влучання.

"Спочатку був глухий вибух, десь у Дергачах, він мене розбудив. Потім, за п'ять-десять хвилин, у мене вилетіло скло, почула страшний вибух. Побігла до сина. У мене син і мама. Будемо виїжджати. Поки в Україні, а там побачимо", — розповідає харків'янка.

Місцева жителька Віта. Суспільне Харків/Євген Гертнер

У березні 2022 року вже це бачили. Але краще такого не бачити. Другу, чи третю серію цього Місцева жителька Віта

Віта каже, в її будинку немає підвалу, та вона не може ховатися в укритті за станом здоров'я: "Підвал холодний. У підвалі сидіти — треба здоров'я мати".

Моя кішечка не злякалася, а котик злякався, втік. Стресостійка. Лишу на неї хазяйство.

Наслідки російського влучання по Київському району Харкова, 10 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Наслідки ракетного удару по Великій Данилівці вночі 10 травня

Внаслідок ракетного удару по Великій Данилівці в Харкові електропостачання вимкнене для 80 приватних будинків. Фахівці працюють над тим, щоб відновити світло до вечора розповів Суспільне Харків міський голова Ігор Терехов.

За його словами, також для семи будинків вимкнений газ, водопостачання — є. Загалом внаслідок влучання на півночі Харкова пошкоджень зазнали 26 будинків. Жителям Данилівки запропонували переїхати з пошкоджених осель до гуртожитків, проте наразі, за словами Терехова, усі відмовилися.

Чим РФ била по Київському району Харкова: попередні дані прокуратури

Попередньо, росіяни застосували ракету С-300 або С-400: на місці влучання знайшли залишки ракети, які свідчать про модифікацію типу С-400, в етері телемарафону "Суспільне.Студія" повідомив речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко.

"Дуже велика пожежа, її було вночі видно майже з усіх верхніх поверхів міста. Під час роботи працівників ДСНС були ризики повторних ударів, оскільки авіація РФ здійснювала заходи на нові рубежі під час цього обстрілу. Це був обстріл із землі, з балістичними ракетами С-300 або С-400, але паралельно у цей момент літали літаки, здійснювали запуски керованих авіаційних бомб у бік Вовчанська. Але куди вони запустять і як зміниться курс цього керованого боєприпасу, немає точного розуміння, тому були певні ризики, і працівники ДСНС зупиняли свою роботу, коли була загроза повторних обстрілів, оскільки росіяни не нехтують повторними обстрілами", — розповів Чубенко.

За його даними, внаслідок вибуху 11-річна дівчинка та 72-річна жінка дістали легких тілесних ушкоджень.

Новости Харькова