Зеленський підтвердив контрнаступ Росії на Харківщині

Окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ на кількох напрямках.

Зранку 10 травня Росія вдруге почала наступ на півночі Харківської області. У кількох селах на Липецькому та Вовчанському напрямках тривають бої.

Російське угруповання почало наступ з Бєлгородської області, намагаючись розширити лінію фронту. На Харківщині тривають бої різної інтенсивності. ЗСУ чинять опір. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час брифінгу в Києві з лідеркою Словаччини Зузаною Чапутовою.

«Росія почала нову хвилю контранступальних дій на цьому напрямку. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем», — сказав Зеленський.

Президент зауважив, що наші партнери оперативно виконують домовленості, щоб прискорити постачання боєприпасів до ЛБЗ.

Що відомо про прорив росіян:

— Вовчанський напрямок: з третьої години ночі 10 травня окупанти масовано обстрілювали громаду з «Градів», артилерії та ін. видів озброєння, була спроба перетину кордону у кількох селах громади. ЗСУ зупинили. Триває евакуація людей із міста. Поліція просить виїхати у безпечні місця

— Липецький напрямок: окупанти у складі ДРГ намагалися зайти у кілька сіл на кордоні, десь під прикриттям техніки, частково були розбиті. Тривають бої.

Як писав KharkovNEWS.info, російська армія намагається «протиснути» оборону у прикордонному місті Вовчанськ за 80 кілометрів від Харкова. Минула ніч за звуками багатьом жителям Вовчанської громади нагадала 24 лютого 2022 року. У Центрі протидії дезінформації запевняють, що Сили оборони контролюють ситуацію на Вовчанському напрямку.

Нагадаємо, навесні російська армія почала перегрупування біля кордону з Харківською, Сумською та Чернігівською областями. Тут сформували угруповання «Сєвєр». Кількість військ поки що недостатня для того, аби спробувати наступати на Харків, але певного клопоту ЗСУ ці маневри можуть завдати. 

Джерело

Новости Харькова