Евакуйованих з Вовчанська зустрічають у Харкові: що вони розповідають про посилення обстрілів росіян

За інформацією: Суспільне Харків.

Евакуйовані з Вовчанська, Харків, 10 травня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

З п'ятої ранку 10 травня росіяни намагаються наступати на півночі Харківської області, повідомив президент Володимир Зеленський. Під масовані обстріли потрапив Вовчанськ та інші прикордонні населені пункти, розповів Суспільне Харків начальник МВА Тамаз Гамбарашвілі.

Людей везуть до пункту розподілу евакуйованих у Харкові. Кого там зустрів кореспондент Суспільне Харків і що вони розповіли — у матеріалі.

Жителька Вовчанська: "Всю ніч було голосно, дуже моторошно та страшно"

Інну Раковську 10 травня вивезли автобусом з Вовчанська. Вона жила в приватному секторі поблизу центру міста.

Інна Раковська. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Виїхала, тому що було неможливо вже сидіти там. Всю ніч було голосно, дуже моторошно та страшно. КАБи, артилерія, все підряд. Терпіли, а куди діватися? Як кидати усе? Сиділи. Припекло, звісно, тепер приходиться кидати. Взяла речі, ліки, документи. Сума увесь час стоїть зібрана", — розповідає Інна.

Інна житиме в родині сина, яка раніше евакуювалася на Салтівку. У Вовчанську лишилися її колишній чоловік та мама: "Вона в іншому районі, залишилася там. Телефоном сьогодні спілкувались, сказала: "Подивлюсь, може теж буду виїжджати".

Вовчанськ весь побитий, весь в руїнах. Того Вовчанська, який був раніше, вже не впізнати, якщо чесно. Зв’язок поганий, додзвонитися неможливо. Трошки виїжджала на два місяці, була в одних дітей. Потім повернулася додому, була там з моменту окупації, деокупації.

"Був весь час там, але зараз вже дуже серйозно": евакуація з Вовчанська

У 69-річного Григорія Войтенка у Вовчанську лишилася дружина.

Григорій Войтенко. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Я перший вискочив. Розберемося, будемо далі щось вирішувати. Вона пізніше виїде. Може, завтра, а може й сьогодні. Обговорюємо цю тему", — розповів евакуйований.

Чоловік каже, вибухи у місті лунають по кілька годин поспіль. Влучання траплялося у сотні метрів від нього.

— Приїхав з Вовчанська пів години тому. Час на збір був, але я по-швидкому.— Щось встигли із собою взяти? — А навіщо? Життя найважливіше.

Центр розподілу евакуйованих, Харків, 10 травня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

На пункті розподілу евакуйованих у Харкові Григорій Войтенко чекає сестру.

Все залишилось там. Хата, коти, собаки. Вперше взагалі виїжджаю, в окупації був. Вдруге вже не хочеться. Страшно.

Жителька Вовчанська у Харкові: "Думаємо, що повернемось. Думаю, все буде нормально, хлопці наші вистоять"

Будинок 57-річної Наталі Сазонової зруйнували: за словами жінки, він розташований біля кордону.

Наталя Сазонова. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Прилітало поруч з будинком раніше, він розбитий, живу в дітей у Вовчанську. Хтось залишився, хтось виїхав. Витримали. А сьогодні взагалі було нестерпно. Не ховалася, була вдома, у будинку. Ніхто не спав", — згадує жителька Вовчанська.

Не думали, що так буде "жарко". Літали, дзижчали. Ми на городі ще картоплю з сусідкою садили. Головне, що живі-здорові. Думаємо, що повернемось. Думаю, все буде нормально, хлопці наші вистоять.

В помешканні Наталі немає світла, напередодні вона збирала речі з ліхтариком: "Що зверху було, те й поскидали до купки — оце й усі речі: одяг, взуття".

Які послуги надає гуманітарний центр у Харковідля евакуйованих з прикордоння Харківщини

Гуманітарну допомогу можуть отримати як ті, кого привезли волонтери, так і жителі, які виїжджали самостійно, розповіла Суспільне Харків представниця гуманітарного центру Ірина Саніна.

Ірина Саніна. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Ми організували транзитний пункт, де люди можуть отримати першу допомогу: психологи, лікарі, продуктові набори, гігієна. Юридична, психологічна допомога, ліки видаємо, підгузки дітям. Також буде одразу грошова допомога", — каже Саніна.

Ми до цього були готові, тому все скоординовано, всі фонди приїхали. Ми чекаємо всіх.

На ранок волонтери отримали до сотні заявок на евакуацію з Вовчанська та Липців, говорить представниця гумцентру. Евакуйовані, за її словами, прямують до рідних, або їх розселяють по гуртожитках

"На зараз 500 місць точно є. Якщо буде необхідно ще, будуть ще місця, до 1000 загалом. Це по Харківській області", — зазначила Ірина Саніна.

Олена Павловська. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Представниця гуманітарної місії "Проліска" Олена Павловська повернулася з евакуйованими з Вовчанської громади, та готується до наступної поїздки.

Зараз там горить, весь горизонт в диму. Дорога нормальна, було не дуже гучно, бо ми швидко їхали. Зараз знову поїдемо. Там стоять, чекають волонтерів, чекають на автобуси: те, що я бачила — десь людей 40-50. Це ті, хто чекає на евакуацію зараз.

За даними керівника ОВА Олега Синєгубова, на 16:00 з Чугуївського району 10 травня виїхали 449 людей, 25 — з Харківського, четверо людей — з Богодухівського. 29 людей евакуювали волонтери.

Евакуація зі звільнених населених пунктів Харківщини триває з 2022 року, з деяких населених пунктів, наближених до кордону з РФ або лінії фронту — примусова евакуація родин з дітьми.

Новости Харькова