«Стане фатальним містом»: Сирський про імовірний наступ Росії на Харків

Не вперше у західних ЗМІ та на пропагандистських каналах лунають меседжі про новий наступ на місто.

Російська армія тимчасово призупинила штурмові дії на Куп’янському напрямку. Проте у західних ЗМІ та на пропагандистських каналах лунають тези про те, що РФ готує новий наступ на Харків.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв’ю «Укрінформу» називає ситуацію  на фронті складною. останнім часом ворог значно наростив активність авіації, застосовує керовані авіабомби для руйнування позицій ЗСЦ, веде щільний артилерійський та мінометний вогні. Перевага ворога у випущених боєприпасах становить близько 6:1. 

Оцінюючи перспективи імовірного наступу на Харківщину, Сирський згадує Харківський контрнаступ 2022 року.

«Ми не можемо ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, тому вживаємо всіх заходів для адекватного реагування на таку ймовірність. На сьогодні проводимо великий комплекс робіт із фортифікаційного обладнання територій і позицій, встановлюємо комплексну систему загороджень, проводимо планування застосування наших військ у разі таких дій. Ми вже маємо досвід бойових дій у Харківській області, нам вдалося «прорахувати» противника та звільнити значну частину Харківщини. Саме тоді відбувся масштабний обвал російського фронту. Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом», — сказав Сирський.

Нагадаємо, західні ЗМІ повідомляють про імовірність нової спроби росіян наступати на Харків. В інтерв’ю американському каналу CBS News президент України Володимир Зеленський повідомив, що наступ (без уточнення локалізації) очікується приблизно в кінці травня або у червні.

«І до цього ми повинні не лише стабілізувати ситуацію, тому що партнери іноді радіють, що ми стабілізували, і кажуть, ок, у вас є сили. Ні, нам треба зараз допомога, щоб готувати бригади, яким доведеться воювати, коли Росія почне контрнаступ», — сказав Зеленський.

Кілька тижнів проросійські пропагандистські канали розносять меседж про підготовку до нового наступу РФ на Харків. У Центрі протидії дезінформації називають ці повідомлення частиною ворожої кампанії «пропаганди страху». На думку керівника ЦПД РНБО, лейтенанта Андрія Коваленка, у росіян немає ресурсу для подібного наступу.

Нагадаємо, у сiчні 2024 року The Telegraph уже писав, що Росія може розпочати новий наступ на Харківщину.

Джерело

Новости Харькова