Снаряд, через який загинули харківські курсанти, привіз співробітник ДСНС

Чоловікові оголосили підозру.

Співробітник ДСНС незаконно придбав артснаряд і передав у казарми Харківського національного університету цивільного захисту.

Слідчі оголосили підозру головному фахівцю одного з відділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області. Як з’ясували правоохоронці, саме він передав начальнику кафедри Національного університету цивільного захисту України артилерійський снаряд, унаслідок вибуху якого загинули двоє курсантів. 

«Нині слідством також встановлено, що цей снаряд начальнику кафедри привіз та передав його знайомий — головний фахівець одного з відділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області, який в цей час проходив підвищення кваліфікації у вказаному Центрі під керівництвом цього начальника кафедри», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Співробітнику ДСНС оголосили підозру за ч. 1 ст. 263 (придбання, зберігання, перевезення та передача бойових припасів без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від трьох до семи років ув’язнення. Вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За інформацією Головного управління Нацполіції у Харківській області, співробітнику ДСНС 39 років. Наприкінці квітня він закінчував проходити перепідготовку у цьому виші. Чоловік незаконно купив артилерійський снаряд і привіз в університет.

«На автомобілі він привіз снаряд до установи, де проходив навчання, та передав його керівнику. Останній зберігав боєприпас в приміщенні казарми. 31 травня снаряд вибухнув, що призвело до загибелі двох курсантів», — розповіли у поліції.

Як писав KharkovNEWS.info, удень 31 травня у приміщенні одного з навчальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій пролунав вибух. Трагедія сталася за 50 кілометрів від Харкова, у приміщенні гуртожитку, де перебували курсанти Національного університету цивільного захисту.

Під час вибуху поранення отримали троє третьокурсників. Двоє поранених курсантів Роман С. і Євген К. померли у «швидкій» дорогою до лікарні, 20-річний курсант отримав незначні травми. 3 червня двох загиблих курсантів поховали у Харкові.

Слідчі встановили, що здетонував артилерійський снаряд 152 калібру. Його приніс у навчальний корпус начальник кафедри. За деякий час він наказав курсантів розбирати боєприпас і зробити з нього макет. Курсанти сказали, що не знають, як це правильно зробити, оскільки навчаються тільки на третьому курсі. Однак начальник заявив, що не пустить їх у звільнення, якщо вони не зроблять цього.

Начальника кафедри підозрюють за ч. 2 ст. 119 (вбивство двох осіб, вчинене через необережність) Кримінального кодексу України. Його звільнили з вишу.

На час проведення розслідування щодо загибелі двох курсантів відсторонені четверо співробітників Національного університету цивільного захисту. 

Джерело

Новости Харькова