Слідчі знають місце перебування братів-поліцаїв, які допомагали росіянам навести «Іскандер» на Грозу

Володимир і Дмитро Мамони допомогли окупантам вдарити ракетою по рідному селу.

Навідникам заочно оголосили підозри.

Правоохоронці встановили, що навідники на село Гроза Шевченківської громади (Куп’янський район) 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон знаходяться на території Росії — у Бєлгородській області. Про це повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков в ефірі національного телемарафону.

«Під час розслідування даного кримінального провадження слідчими, Службою безпеки та прокурорами під час проведення слідчих та негласних слідчих дій була встановлена особа, яка безпосередньо у співпраці з військовими Російської Федерації здійснила дії, спрямовані на ракетний даний удар. Ним виявився мешканець цього населеного пункту. Зараз він зі своїм братом перебуває на території Бєлгородської області», — сказав Фільчаков.

Володимира Мамона підозрюють за ст. 111 і ст. 438 (державна зрада та пособництво у порушенні законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Дмитро Мамон заочно отримав підозру за ст. 111 (державна зрада). Як пояснив Фільчаков, надалі, під час слідства, статтю можуть змінити: Дмитру Мамону також оголосять підозру за ст. 438 (пособництво у порушенні законів і звичаїв війни). Наразі проводять першочергові слідчі дії. Окрім цього, правоохоронці з’ясовують інформацію щодо місцевих жителів, які спілкувалися з навідниками. Інформацію про місце та кількість людей на поминальному обіді навідники отримали від своїх колишніх односельців або людей, які у цей час знаходилися у Грозі.

«Можу сказати, що вони і до цього ракетного удару, у нас є інформація об’єктивна, докази, що вони спілкувалися по каналах зв’язку із місцевими мешканцями. Звичайно, що зараз слідчими також встановлюється коло осіб, з якими вони спілкувалися, для перевірки слідчим шляхом причетності даних місцевих мешканців до цього ракетного удару. Тому що під час цього ракетного удару ці двоє осіб, вони перебували на території Бєлгородської області Російської Федерації. Інформацію щодо місця проведення поминального обіду, а також щодо кількості, які будуть приймати участь у цьому поминальному обіді, вони отримали, звичайно, від місцевих мешканців або осіб, які на той час перебували в цьому населеному пункті, тобто в селі Гроза Куп’янського району», — пояснив Фільчаков.

Навідники Мамони. Фото: СБУ

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня. Удар здійснили по кафе, де проходили поминки. 11 жовтня, у реанімації померла жінка, яка постраждала через удар Грозі. Їй було 53 роки.

Наразі криміналісти ідентифікували усіх загиблих від російського удару «Іскандером» по Грозі. Установлено, що під час обстрілу загинули 59 людей. Усі — цивільні мешканці, жителі села.

Співробітники Служби безпеки України встановили двох навідників на село Гроза. Ними виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації перейшли на бік ворога, а потім втекли до Росії.

Джерело

Новости Харькова