Сказ на Харківщині: де фіксують найбільше випадків

Жителів закликають щепити від сказу домашніх тварин.

Минулого року у Харківській області зафіксували 117 випадків сказу у тварин.

Із загальної кількості майже 70% випадків виявили у деокупованих населених пунктах або тих, де тривали активні бойові дії. Серед них — села і міста на Ізюмщині та Чугуївщині. Під час окупації, у 2022 році, по цих населених пунктах не розкидували вакцину від сказу для диких тварин, тому саме там виявилося найбільше заражень на сказ. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Така ситуація пов’язана з неможливістю проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин і контроль їхньої популяції в попередньому 2022 році», — пояснили у ХОВА.

У 2023 році пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин проводили у Красноградському, Лозівському та частинах Харківського й Богодухівського районів. Усього розклали понад 287 000 доз вакцини. Цього року двічі проводитимуть таке щеплення, воно триватиме навесні й восени.

Також у Харківській області від сказу щепили домашніх тварин. Минулого року було вакциновано понад 103 000 собак, більше ніж 77 000 котів і 22 000 голів великої рогатої худоби.

«Закликаємо жителів Харківщини проводити планове, щорічне щеплення свійських та домашніх тварин особливо в сільській місцевості. Це знижує ризики розповсюдження хвороб та зараження сказом», — звернувся начальник відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області Євген Тіняєв.

Як писав KharkovNEWS.info, 1 січня у селі Киселі Олексіївської громади (Лозівщина) виявили сказ у бродячого кота. Тварина була агресивною, покусала людину, за деякий час померла.

Джерело

Новости Харькова