«Шукала, де поховати кішку». Подробиці підриву на міні-«пелюстці» жительки Балаклії

За інформацією: Суспільне Харків.

Попередження про мінну небезпеку в Балаклійській громаді. 19 квітня 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

60-річна жінка, яка підірвалася на міні-"пелюстці" у Балаклії 18 квітня, шукала місце, де поховати кішку.

Про це Суспільне Харків розказав заступник начальника центру Міжрегіонального гуманітарного розмінування Максим Мельник.

За його словами, міну могло скинути вітром з дерев, даху будинку або магазина.

"Вчора був сильний вітер, і ці міни пелюстки — вони можуть бути на деревах, на дахах будинків, кіосків і так далі. Вітер підняв, скинув, кинув на те місце, де ви ходили завжди, де були впевнені, що там нічого нема, а сьогодні воно там є", — каже Мельник.

Місце, де 18 квітня підірвалася на міні жителька Балаклії. 19 квітня 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Місце, де підірвалася жінка, та територію поряд щонайменше тричі обстежували сапери, каже житель Балаклії Богдан Кригін. За його словами, це вже другий випадок, коли тут підриваються люди.

"Я стараюсь ходити або лише по асфальту, або по доріжці, де бачиш, куди ступаєш, а по таких місцях, по кущах не ходжу. Краще вберігати себе від таких випадків", — говорить житель Балаклії.

Попередження про мінну небезпеку в Балаклії. 19 квітня 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

По місту на стовпах та білбордах розклеєні попередження про мінну небезпеку, але люди нехтують ними, деякі стрічки зривають, говорить Максим Мельник.

"Чомусь так, людина, якщо звикла ходити тією стежкою, то вона там ходить, не дивлячись на попереджувальні таблички, стрічки чи те, що ми їм кажемо, розказуємо. І це кажемо не тільки ми, а й місцева влада", — каже піротехнік.

Зараз ми не можемо приступити до гуманітарного розмінування й очистити кожен клаптик землі, де живуть наші люди. Тому, будь ласка, будьте обережні

У Харківській області працюють 38 розрахунків піротехніків, вісім з них — у балаклійській громаді, каже заступник начальника центру гумрозмінування.

За його словами, у Балаклії сапери вже перевірили дороги та тротуари, нині працюють біля ліній електропередач, але для того, щоб розмінувати всю територію, треба більше часу та фахівців.

Найчастіше на деокупованій території громади сапери зустрічають протипіхотні "пелюстки" та протитанкові міни, каже Максим Мельник.

Новости Харькова